13-19 ΜΑΪΟΥ 2024
ZAKLAGNA SKOLA ULICA VAJANSKEHO LUCENEC SLOVAKIA
Η δράση της σκιάς εργασίας πραγματοποιήθηκε την ίδια εβδομάδα με την κινητικότητα μαθητών και εκπαιδευτικών στο σχολείο Zaklagna Skola Ulika Vajanskeho στο Lucenec της Σλοβακίας στο πλαίσιο της συνεργασίας με τίτλο "On the Road to a Sustainable Future"
Την Δευτέρα μετά την τελετή υποδοχής και όσο οι μαθητές ήταν απασχολημένοι με τα workshops η κα Πελαγία Σαλταμάρα παρακολούθησε μάθημα αγγλικών και χημείας.
Την δεύτερη ώρα της ημέρας εκείνης έγινε στο μάθημα της γεωμετρίας job shadowing στο μάθημα της γεωμετρίας σε 20 μαθητές της Β' γυμνασίου. Ο μαθητής με την βοήθεια των γεωμετρικών οργάνων και τα δεδομένα μιας άσκησης σχημάτισε ένα παραλληλόγραμμο. Το ίδιο έκαναν και οι μαθητές στο τετράδιο τους.
Εντύπωση έκανε ο πίνακας ο οποίος ήταν ασπροπίνακας και από πάνω είχε σαν παραθυρόφυλλα τον μαυροπίνακα που αυξομειωνόταν ανάλογα με το ύψος του μαθητή ή της δασκάλας. Στο τέλος η καθηγήτρια μοίρασε σε όλα τα παιδιά ένα σακουλάκι με 7 σχήματα και έπρεπε να τα ενώσουμε σαν παζλ για να φτιάξουμε ένα σχήμα, το γνωστό τανγκράμ.
Και τα δύο μαθήματα ολοκληρώνονταν με μια πολύ καλή πρακτική κατά την οποία οι μαθητές με βιωματικό τρόπο αναγνωρίζουν τη σημασία του μαθήματος.
18-22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024
IES PADRE MORET - IRUBIDE PAMPLONA SPAIN
Η δράση της σκιάς εργασίας πραγματοποιήθηκε την ίδια εβδομάδα με την κινητικότητα μαθητών και εκπαιδευτικών στο σχολείο IES Padre Moret-Irubide στην Pamplona της Ισπανίας στο πλαίσιο της συνεργασίας με τίτλο "On the Road to a Susatinable Future"
Τις δύο πρώτες ημέρες 18-19/3/2024 η κα Λαζαρίδου ακολούθησε το πρόγραμμα της ομάδας. Την Τετάρτη 20 Μαρτίου όμως παρέμεινε στο σχολείο για να παρακολουθήσει μαθήματα. Δεν έχασε την ευκαιρία να διδάξει σε μια αίθουσα με πλήρη ηλεκτρονικό εξοπλισμό.
Επίσης, παρακολούθησε μάθημα αρχαίων ελληνικών και μάλιστα της δόθηκε ο λόγος και δίδαξε μία μικρή ενότητα στα αρχαία Ελληνικά.
Οι μαθητές ενθουσιασμένοι της δείχνουν τα λεξικά τους.
Η ίδια περιγράφει: "Η εμπειρία του job shadowing ήταν χρήσιμη. Πήγαμε σε σχολείο της Παμπλόνα στην Ισπανία. Το σχολείο ήταν όλων των βαθμίδων και των τάξεων. Εμείς ήρθαμε σε επαφή και συνεργασία με παιδιά Λυκείου.
Στο διάλειμμα της δόθηκε η ευκαιρία μαζί με τις συνοδούς να επισκεφτούν την διπλανή αίθουσα των καλλιτεχνικών. Η ελληνική γλώσσα παντού!
Στην αίθουσα καθόταν μία μαθήτρια και ζωγράφιζε για τον κάδο compost του σχολείου. Η ίδια μας έδειξε τις ζωγραφιές της.
Μια άλλη μαθήτρια μαζί με την καθηγήτρια της συζητούσαν θέματα για τις επικείμενες εξετάσεις αρχιτεκτονικής. Είδαμε κάποια υλικά σαν μήτρες που χρησιμοποιούν καθώς και έργα των μαθητών.
Την Παρασκευή η κα Λαζαρίδου μπήκε στην τάξη των Αγγλικών και στα μαθηματικά. Η ενότητα
στα μαθηματικά ήταν για το Πυθαγόρειο θεώρημα. Η κα Λαζαρίδου
παίρνοντας έναυσμα από αυτό μίλησε στα παιδιά για τον Πυθαγόρα, τη ζωή
του, τις σπουδές του, τις αξίες του. Στο τέλος τα παιδιά ενθουσιασμένα
την χειροκρότησαν.
Επίσης, η κα Λαζαρίδου μαζί με τις δύο συνοδούς παρακολούθησαν ένα μάθημα Φυσικής Αγωγής. Οι εγκαταστάσεις εξαιρετικές!
Εξωτερικά γήπεδα.
Στη συνέχεια ο εκπαιδευτικός Φ.Α. γέμισε ένα καρότσι super market με μπάλες του βόλεϊ, πήρε και το φιλέ και όλοι μαζί κατευθυνθήκαμε στο διπλανό γυμναστήριο το οποίο ήταν αρκετά ψηλοτάβανο κατάλληλο για την διεξαγωγή του τοπικού τους αθλήματος το οποίο μας το παρουσίασε με έναν μαθητή του. Έμοιαζε πολύ με τένις στον τοίχο.
18-22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024
LICEO SCIENTIFICO STATALE G.PEANO MONTEROTONDO ITALY
Στις 18-22Μαρτίου 2024 η εκπαιδευτικός, Άννα Σιώπη, από το ΓΕΛ
Χορτιάτη, στο πλαίσιο της βασικής δράσης Erasmus+ Accreditation συμμετείχε
στη δράση σκιάς εργασίας. Η δράση αυτή ήταν παράλληλη με κινητικότητα μαθητών και εκπαιδευτικών στο ίδιο σχολείο με τον τίτλο "Interacting in a Sustainable School".
Η ίδια γράφει:
"Παρακολούθησα μαθήματα ιταλικής γλώσσας και λογοτεχνίας, Λατινικών και αγγλικής γλώσσας.
Οι μαθητές δεν ήταν χωρισμένοι σε σταθερά τμήματα, αλλά μετακινούνταν σε διαφορετικές αίθουσες, ανάλογα με τα μαθήματα που έπρεπε να παρακολουθήσουν. Η μετακίνηση των παιδιών από αίθουσα σε αίθουσα γινόταν μέσα σε ένα πεντάλεπτο διάλειμμα μεταξύ των μαθημάτων, καθώς υπήρχαν μόνο δύο μεγάλα διαλείμματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Σε όλες τις αίθουσες υπήρχαν διαδραστικοί πίνακες και η καταχώριση των απουσιών γινόταν ηλεκτρονικά από τους διδάσκοντες.
Δίπλα στην πόρτα κάθε αίθουσας, σε εσωτερικό τοίχο κρεμόταν μια πτυσσόμενη πολυθήκη, όπου σε κάθε εσοχή οι μαθητές άφηναν τα απενεργοποιημένα κινητά τους, για να τα παραλάβουν μετά τη λήξη κάθε διδακτικής ώρας.
Παρακολούθησα μια ωριαία προφορική εξέταση μαθητών στο μάθημα της ιταλικής γλώσσας και λογοτεχνίας, κατά τη διάρκεια της οποίας η διδάσκουσα έλεγξε την επίδοση πέντε μαθητών, θέτοντας τους ερωτήσεις πάνω σε προκαθορισμένη διδαγμένη ύλη. Κατά τη διαδικασία οι υπόλοιποι μαθητές ήταν πολύ ήσυχοι και εντελώς σιωπηλοί, για να διευκολύνουν τους συμμαθητές τους, ενώ οι εξεταζόμενοι ανταποκρίθηκαν με σοβαρότητα στις απαιτήσεις της περίστασης.
Το μάθημα των Λατινικών έγινε με δασκαλοκεντρική μέθοδο, καθώς η εκπαιδευτικός διάβαζε και εξηγούσε τμηματικά την υπό ανάλυση ενότητα, δίνοντας για τον λόγο στα παιδιά, για να εκφράσουν τις απορίες τους.
Η παρακολούθηση του μαθήματος της αγγλικής γλώσσας έγινε στα μαθήματα δύο διαφορετικών καθηγητριών. Η μία χρησιμοποίησε αρκετά τις δυνατότητες της τεχνολογίας, αξιοποιώντας μερικά βίντεο από το youtube, για να δείξει στους μαθητές διάφορες σκηνές από το έργο του Σαίξπηρ «Ρωμαίος και Ιουλιέτα». Η άλλη εφάρμοσε μια μορφή της μεθόδου της ανεστραμμένης τάξης, καθώς δύο μαθητές που επέλεξε η ίδια εξετάστηκαν προφορικά από τους υπόλοιπους μαθητές.
Σε κανένα μάθημα δεν δόθηκαν στους μαθητές φύλλα εργασίας για συμπλήρωση, δεν υλοποιήθηκαν ομαδοσυνεργατικές δραστηριότητες και δεν παρουσιάστηκαν από τους μαθητές γραπτές εργασίες τους στο σπίτι.
Η κα Σιώπη συζήτησε με τους Ιταλούς συναδέλφους για την οργάνωση του σχολείου και των προγραμμάτων Erasmus.
Οι πληροφορίες που έλαβε: "Το σχολείο διέθετε οργανωμένη γραμματεία με δύο υπαλλήλους, ανελκυστήρα, χώρο χαλάρωσης, για να απασχολούνται οι μαθητές, όταν λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών δεν επιθυμούν να εξέλθουν στο προαύλιο (πχ επιτραπέζια παιχνίδια, σκάκι, εξωσχολικά βιβλία) και ένα μεγάλο κυλικείο με πολύ μεγάλη ποικιλία εδεσμάτων και παροχών για τους μαθητές. Επίσης παρακολούθησε το εργαστήριο Σαπωνοποιίας, στο μάθημα της Χημείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποια από αυτά τα μαθήματα παρακολουθήθηκαν και από τους δύο συνοδούς της ομαδικής κινητικότητας.
13-17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023
IES MIGUEL ROMERO ESTEO MALAGA SPAIN
Στις 13-17 Νοεμβρίου 2023 οι εκπαιδευτικοί, Δήμητρα Ντόμπρου και Ιωάννα Καρατάσιου, από το ΓΕΛ
Χορτιάτη, στο πλαίσιο της βασικής δράσης Erasmus+ Accreditation συμμετείχαν
σε παρακολούθηση εργασίας (Job
Shadowing).
Συγκεκριμένα, παρακολούθησαν μαθήματα Λατινικών, Αγγλικών και Λογοτεχνίας.
Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε ο εξοπλισμός κάθε τάξης με διαδραστικούς πίνακες
και υπολογιστές.
Ωστόσο, ξεχωρίσαμε το μάθημα της Λογοτεχνίας στο οποίο η υπεύθυνη καθηγήτρια επέλεξε να παραδώσει το ποίημα με δραματοποίηση. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακό και ελκυστικό όχι μόνο στους μαθητές αλλά και στους επισκέπτες καθηγητές.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου