ON THE ROAD TO A SUSTAINABLE FUTURE








 

On the Road to a Sustainable Future

Εμπειρίες των μαθητών από την κινητικότητα στο Lucenec

    MEMORIES OF SLOVAKIA

"Οι αναμνήσεις μου από την Σλοβακία είναι πολύ ωραίες χαίρομαι που έκανα καινούργιες παρέες νέες κουλτούρες και πόσο διαφορετικά ήταν από ότι στην Ελλάδα Ήταν πολύ ωραία όλη η εκδρομή και θα ήθελα σίγουρα να ξανά ζήσω κάτι παρόμοιο" Στέλιος


"Οι αναμνήσεις μου από την Σλοβακία θα είναι αξέχαστες . Ήταν μια όμορφη βδομάδα με νέες  εμπειριες .Γνωριζοντας και μαθαίνοντας πλέον τις συνήθειες και τις κουλτούρες τους κατάλαβα πλέον ότι είναι εντελώς διαφορετική η ζωή στα βόρεια . Θα ήθελα να ξανά πάω και να ξανά δω τις νέες μου παρέες."Βασιλική 


"Η μια εβδομάδα που περάσαμε στην σλοβακια ήταν μια αξέχαστη εμπειρία. Τα παιδιά είναι πολύ φιλόξενα και ευγενικά μας φέρθηκαν με αγάπη όπως επίσης και οι γονείς . Οι μέρες ήταν γεμάτες με ενδιαφέρον δραστηριότητες. Είχαμε και κάποιες λυπητερές στιγμές αλλά τίποτα δεν στάθηκε εμπόδιο στο πανέμορφο ταξίδι μας." Στελλινα 

 

Η κινητικότητα στο Lucenec μέσα από τα μάτια των μαθητών

GREEK TEAM

SPANISH TEAM


 4η ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ: 13-17/3/2024 Lucenec Σλοβακίας
Στην κινητικότητα συμμετείχαν οι μαθητές Άγγελος Βογιατζόγλου, Ιωάννης Βλαχούδης, Μιχάλης Δάρας, Στέλλα Ευθυμία Θεοδωρίδου, Βασιλική Κυριαζή, Χρήστος  Στέπιτς Χατζής και Στέλιος Εμμανουήλ Τζανής με συνοδούς τις εκπαιδευτικούς Στυλιανή Λαλάγκα και Αναστασία Λιβάνου. Στη δράση της σκιάς εργασίας συμμετείχε η κα Πελαγία Σαλταμάρα. 
 

Κυριακή 12 Μαίου 2024


Ξεκινήσαμε από τα αεροδρόμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ γεμάτοι ενέργεια και καλή διάθεση για το  ταξίδι μας στην Σλοβακία.






Μετά από μια μικρή καθυστέρηση μισής ώρας, επιβιβαστήκαμε και απολαύσαμε την πτήση. Με το που φτάσαμε στην Μπρατισλάβα, μας περίμενε ένα βανάκι και μια συνάδελφος Σλοβάκα και μας μετέφεραν με ασφάλεια στο Lucenec, μετά από 3 ώρες ταξίδι και μια μικρή στάση για ξεκούραση. Φτάσαμε στις 4.00 τα ξημερώματα όπου μας περίμεναν οι οικογένειες. Αποχαιρετήσαμε τους μαθητές μας και δώσαμε δίνοντας ραντεβού για την Δευτέρα το πρωί στο σχολείο.
Κουρασμένοι διανυκτερεύσαμε σε ένα ξενοδοχείο που έχει μείνει  πίσω, στην δεκαετία του 80. Ήδη είχε αρχίσει να ξημερώνει κι αυτό που μας παραξένεψε. 4.40 πμ ο ουρανός φωτιζόταν σιγά σιγά. Όταν ξημέρωσε για τα καλά πήραμε το πρωινό μας και ξεκινήσαμε με προορισμό  τα ιαματικά λουτρά της περιοχής περίπου 30΄με τα πόδια.

Περπατήσαμε μέσα από ένα πανέμορφο πάρκο, City park, που εκείνη την ημέρα είχε μια διοργάνωση dog show. Είχαμε την ευκαιρία να θαυμάζουμε διαφορετικές ράτσες σκυλιών και πολύ μεγάλη ποικιλία από αξεσουάρ για σκύλους, που δεν έχουμε στην Ελλάδα. Υπήρχαν γλυκάκια, δροσιστικά και μπαλόνια σε πολλά σημεία του πάρκου.




Συνεχίζοντας το περπάτημα, περάσαμε από ένα γήπεδο ποδοσφαίρου και μετά βρεθήκαμε μπροστά σε μια διοργάνωση ποδηλατικού αγώνα. Η αρχαία ελληνική γλώσσα μπροστά στα μάτια μας...

Και εκεί στον τερματισμό της διαδρομής, υπήρχαν ξύλινα τραπεζάκια και παγκάκια που συμμετέχοντες και μη, απολάμβαναν το φαγητό λουκάνικα...




...σούπα από φασόλια (ελληνιστί φασολάδα) κ.α και το δροσιστικό τους μπύρα, καφέ, αναψυκτικό. Τα ιαματικά λουτρά ήταν δυστυχώς κλειστά. Γυρίσαμε στο ξενοδοχείο, λίγο κουρασμένοι αλλά γεμάτοι από τις όμορφες εικόνες που είδαμε. Κάναμε και αλλαγή δωματίου, που δεν είχε καμία σχέση με το προηγούμενο.
Αφού ξεκουραστήκαμε λίγο, νωρίς το απόγευμα πήγαμε για φαγητό, αφού στις 20:00 τα εστιατόρια έκλειναν. Μετά περπατήσαμε στο κέντρο της πόλης και θαυμάσαμε τα ωραία αρχιτεκτονικής κτίρια.
Αυτό που μας έκανε εντύπωση ήταν ότι ελάχιστοι άνθρωποι κυκλοφορούσαν στους δρόμους, παρ’ όλο που η μέρα ήταν ηλιόλουστη κάτι εντελώς διαφορετικό από την Ελλάδα. Όπως επίσης και ότι δεν υπήρχαν φανάρια αλλά μπορούσες να περάσεις με ασφάλεια την διάβαση, αφού οι οδηγοί τηρούσαν τον ΚΟΚ και σέβονταν την  προτεραιότητα του πεζού.


Σε επικοινωνία με τους μαθητές μας κάποιοι προσαρμόστηκαν αμέσως και κάποιοι ύστερα από λίγες μέρες.



Γράφουν χαρακτηριστικά:
"Πολυ ωραια δεν εχω ξαναβιωσει κατι τετοιο και για πρωτη φορα πηγε πολυ καλα και οσο παει ειμαστε και πιο ανετα . Επισης μιλαει πολυ δεν ειναι καθολου κλειστη"


"Σήμερα πέρασα πολύ καλά ήταν στην αρχή λίγο αμήχανα
Γνώρισα μια άλλη κουλτούρα μια οικογένεια που είναι πραγματικά ένα με τη φύση
Στη συνέχεια
Ένιωσα πιο άνετα και ήμουν λες και τους ήξερα καιρό
πολύ φιλόξενοι και καλοί άνθρωποι"

Και κάπως  έτσι τελείωσε η πρώτη μέρα της παραμονής μας στο Lucence!



Δευτέρα 13 Μαΐου 2024

Ξεκινήσαμε την μέρα μας με πρωινό στο ξενοδοχείο, όπου εκεί γνωρίσαμε και τους συναδέλφους από την Ισπανία και Γερμανία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. 


Αφού συναντηθήκαμε με την Σλοβακα συνάδελφο, πήγαμε όλοι μαζί με τα πόδια, στο σχολείο, το οποίο ήταν δημοτικό και γυμνάσιο μαζί, κάτω από κοινή διοίκηση. Η πρώτη εντύπωση ήταν ότι το σχολείο ήταν ένα στολίδι.  Μια υπέροχη αυλή με πολλά δέντρα και η είσοδος του σχολείου με τα πολλά σημαιάκια των χωρών του Erasmus που  σε προδιαθέτανε   θετικά. 
Κατευθυνθήκαμε στην αίθουσα εκδηλώσεων για την τελετή υποδοχής.
Μας καλωσόρισε η διευθύντρια του σχολείου και ανταλλάξαμε δώρα.

Ακολούθησαν οι παρουσιάσεις των σχολείων. Η Σλοβακία κέρδισε τις εντυπώσεις χωρίς όμως να μην αναγνωρίσουμε και τις αξιόλογες παρουσιάσεις και των άλλων χωρών. Μέσα από την παρουσίαση τους είδαμε μέρη που επισκεφτήκαμε στο πρόγραμμα αλλά και άλλα στα οποία περιηγηθήκαμε μόνες μας.
Ένας μαθητής τους έπαιξε παραδοσιακό όργανο.



Στη συνέχεια η ελληνική ομάδα παρουσίασε τη Θεσσαλονίκη μέσα από τα βασικότερα αξιοθέατα της, τον Χορτιάτη, το εκπαιδευτικό μας σύστημα και το σχολείο μας.









Μετά από ένα μικρό διάλειμμα ολοκληρώθηκαν οι παρουσιάσεις των Ισπανών και Γερμανών.

Ακολούθησε ξενάγηση στο σχολείο. Ήταν το σχολείο των ονείρων μας, που θα θέλαμε να έχουμε και στην Ελλάδα. Όμορφοι φωτεινοί διάδρομοι με φυτά, αίθουσες με νιπτήρα και μικρά καλαθάκια διαχωρισμού υλικών ανακύκλωσης, υπέροχες αίθουσες καλλιτεχνικών, φυσικής, χημείας και  άλλες, γραφείο εκπαιδευτικών αλλά  και μία καταπράσινη αυλή, με μεγάλα δέντρα, με υπαίθριο πινγκ πονγκ, γήπεδα και...πεντακάθαρη.









Πολύ τιμητικό για μας ήταν η έκθεση των δώρων που προσφέραμε κατά την υποδοχή στο σχολείο μας τον Σεπτέμβριο. Επίσης σε μία αίθουσα δέσποζε η χάρτινη τσάντα του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη.


Πολύ όμορφη ήταν και η παραδοσιακή γωνιά που είχε στηθεί στο βάθος της αίθουσας παρουσιάσεων



Στο job shadowing παρακολουθήθηκαν 22 μαθητές να συμμετέχουν ενεργά στο μάθημα των Αγ
γλικών και μια δασκάλα που  χρησιμοποιούσε συνεχώς τον δια δραστικό πίνακα όσο οι μαθητές σημείωναν στο βιβλίο τους. Εντυπωσιακό ήταν ότι όλοι οι μαθητές φορούσαν μέσα στην αίθουσα παντόφλες !!!

Έπειτα  άρχισαν τα  workshops όπου με κυλιόμενη φορά συμμετείχαν οι μαθητές οι οποίοι χωρίστηκαν σε 3  ομάδες.  Στο 1ο workshop είχε προσκληθεί ένας μελισσοκόμος όπου τους έδειχνε την διαδικασία  παραγωγής μελιού.


Ο γιος του μελισσοκόμου συμμετείχε στο πρόγραμμα, μετέφραζε ενώ ο πατέρας του πρόσφερε όλα τα υλικά για την δράση.





O
ι μαθητές δοκίμασαν το εξαιρετικής ποιότητας μέλι σε διάφορες γεύσεις και αρώματα και επιπλέον έφτιαξαν και το δικό τους κερί με αγνό μελισσοκέρι.

























Στο 2ο workshop οι μαθητές έφτιαξαν με την βοήθεια μιας καθηγήτριας ένα υπέροχο μπρελόκ να θυμίζει στους συμμετέχοντες την παραμονή τους στο όμορφο Lucenec.














Τέλος, το 3ο workshop εξελίχθηκε στην κουζίνα του σχολείου όπου έφτιαξαν pancakes με διαφορά υγιεινά υλικά όπως βρώμη, ξηρούς καρπούς, φρούτα και μέλι, υπό τους ήχους ενός ακορντεόν που έπαιζε μια μαθήτρια.

Η παραμονή μας στο σχολείο τελείωσε με μεσημεριανό γεύμα στην μεγάλη τραπεζαρία του σχολείου, κάτι εντελώς πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της Ελλάδας.








Επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο για ξεκούραση. Συνεχίσαμε με shopping therapy και τελείωσε η μέρα μας πηγαίνοντας σε ένα ρεστοραν που βρισκόταν μέσα στο πάρκο της περιοχής, City park) όπου είχαμε την ευκαιρία όλοι οι συνάδελφοι που συμμετέχουν στο  πρόγραμμα να ανταλλάξουμε ιδέες για τα εκπαιδευτικό συστήματα της χώρας μας, να γελάσουμε, να χαλαρώσουμε και να γνωριστούμε καλύτερα.
Φυσικά, δοκιμάσαμε τα παραδοσιακά πιάτα Halusci (ψιλοκομμένες πατάτες με κρέα τυριού και μικρά κομματάκια χοιρινού) και το δικό τους κίτρινο τυρί παναρισμένο και τηγανισμένο.


Κάπως έτσι πέρασε και η δεύτερη μέρα ανυπομονώντας για τις επόμενες μέρες του προγράμματος.


 

Τρίτη 14 Μαΐου 2024

Και αισίως φτάσαμε στην 3η ημέρα και ξεκινήσαμε παίρνοντας το πρωινό μας, παρέα με τους άλλους εταίρους συζητώντας πως θα ήταν καλύτερα να περάσουμε το απόγευμα μας, μετά την λήξη του ημερήσιου προγράμματος. Φτάνοντας στο σχολείο, τα παιδιά είχαν ήδη συγκεντρωθεί και ήταν έτοιμα να επιβιβαστούμε στο λεωφορείο που θα μας μετέφερε σε δυο φάρμες της περιοχής.

Κατευθυνόμενοι όμως προς το λεωφορείο είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε για άλλη μια φορά την υπέροχη αυλή του σχολείου, να συναντήσουμε ένα τμήμα από παιδάκια του δημοτικού που χαμογελαστά σκούπιζαν το τσιμεντένιο μονοπάτι, συνοδευόμενα από την δασκάλα τους.
Εντυπωσιαστήκαμε όμως ακόμη περισσότερο προχωρώντας προς το πίσω μέρος της αυλής του σχολείου, καθώς συναντήσαμε μια παιδική χαρά, μια λιμνούλα με νούφαρα και κόκκινα ψαράκια, μια ξύλινη κατασκευή που έδειχνε τα λουλούδια που είναι φυτεμένα στο σχολείο, ένα μέρος γης με μικρά φυτά, έτοιμα να δώσουν τους καρπούς τους μεγαλώνοντας, ένα θερμοκήπιο, ένα ιατρείο, δέντρα οπωροφόρα και 4 κάδους για απορρίμματα.
Η πρώτη μας στάση ήταν στο Biogas power station, μια ιδιωτική επιχείρηση, η οποία αναμειγνύοντας  τα ζωικά απόβλητα ανακατεύονται με σπασμένο καλαμπόκι παράγει ενέργεια.  Αυτή η ανάμειξη εκλύει αέριο με το οποίο τροφοδοτούνται πάνω από 3500 νοικοκυριά της περιοχής. Όμως η οσμή, ήταν ομολογουμένως, ανυπόφορη και τα παιδιά ανυπομονούσαν να τελειώσει η ξενάγηση.




Μας έδειξαν τη δεξαμενή που γίνεται η μίξη...
 











...Το χώρο συγκέντρωσης πρώτης ύλης...













...Την διαδικασία σε ηλεκτρονική μορφή...











Μυρίσαμε το ελκυόμενο αέριο το οποίο είχε πιο λίγο ελαφριά μυρωδιά από τη βενζίνη...







..και μιλήσαμε για την διαδικασία από την στιγμή της σύλληψης της ιδέας μέχρι την πραγματοποίηση της.




Λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα ήταν η φάρμα με τους χοίρους, από τους οποίους συλλέγονταν τα απόβλητα τους ώστε να μετατραπούν σε ηλεκτρική ενέργεια. Το κρέας το χοίρων χρησιμοποιείται στην βιομηχανία αλλαντικών. 



Δίπλα στις εγκαταστάσεις ήταν τα γραφεία της εταιρείας όπου εκεί μας προσέφεραν πλούσιο πρωινό με χυμό, νερό τοπικές λιχουδιές αλλά και αλλαντικά φτιαγμένα από τους χοίρους της φάρμας.




Φεύγοντας από εκεί πήγαμε σε μια φάρμα με αγελάδες. Δεν μπορέσαμε να μπούμε στις εγκαταστάσεις των πουλερικών λόγω ότι μπορεί να μεταφερθούν ασθένειες και γι αυτό είδαμε μόνο τις εγκαταστάσεις με τις αγελάδες.  με τα νεογέννητα μοσχαράκια.








Μας μίλησαν για την καλλιέργεια σιτηρών με τα οποία τρέφονται τα μοσχαράκια....
 





...μας έδειξαν τον χώρο παραγωγής τυροκομικών.








Φυσικά οι μαθητές δεν έχασαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν το τρακτέρ που ήταν σταθμευμένο εκεί.





Σε όλη την διαδρομή συναντούσαμε κάπου κάπου συγκεκριμένα δέντρα στολισμένα με κορδέλες. Μας ενημέρωσαν ότι κάθε 1η Μαΐου η οικογένεια που έχει κόρη ελεύθερη άνω των 18 ετών στολίζει κατά αυτόν το τρόπο το δέντρο στην αυλή της. Ένα έθιμο που δεν ήταν γνωστό σε μας.





Έπειτα πήγαμε σε μια αίθουσα όπου υπήρχε μεγάλη ποικιλία τυριών -  όλα νοστιμότατα! Δοκιμάσαμε φυσικά όσα αντέχαμε επειδή είμαστε ήδη χορτάτοι. Φεύγοντας μας πρόσφεραν από ένα κομμάτι παραδοσιακό τυρί









Επιστρέψαμε στο σχολείο, όπου ήταν η ώρα του μεσημεριανού. Πρώτο πιάτο καθημερινά για τους καθηγητές σούπα απο φασόλια ή κρέας.









Στη συνέχεια, περπατήσαμε έως το Δημαρχείο της πόλης, όπου εκεί μας καλωσόρισε ο αντιδήμαρχος και μας μίλησε για την ιστορία του κτιρίου και του Λουτσενετς.




 Το κτίριο υψηλής αισθητικής, μέσα και έξω, με πολύ όμορφες ταπετσαρίες και ιδιαίτερα γύψινα, που έδιναν μια αίγλη στην αίθουσα.

Καθίσαμε στην αίθουσα συνεδριάσεων όπου εκπρόσωπος του Δημάρχου της πόλης μας καλωσόρισε μας, μίλησε για το Lucenec και μας δώρισε από ένα βιβλίο βασισμένο στην ιστορία της πόλης.


Φεύγοντας είδαμε φευγαλέα εσωτερικό τον κήπο του κτηρίου.
Κατά την έξοδο μας βγάλαμε μια ομαδική φωτογραφία και απολαύσαμε την μεγάλη τοιχογραφία που είναι ακριβώς απέναντι από το δημαρχείο.


















Τελευταίος σταθμός ήταν η Συναγωγή, όπου το κτίριο είχε κι αυτό την δική του ομορφιά.




Ένας υπάλληλος μας ενημέρωσε για την ιστορία του κτηρίου και μετά ξεναγηθήκαμε τον χώρο.



Ανεβήκαμε στον γυναικωνίτη, είδαμε την μικρή έκθεση με αξιόλογα εκθέματα...





...και το έργο τέχνης που κοσμούσε το ισόγειο. Το έργο ήταν 4 γυάλινα παραλληλεπίπεδα μισογεμάτα με χιλιάδες πέτρες μαζεμένες από τα δύο μεγαλύτερα ποτάμια της Σλοβακίας. Κάθε πέτρα ήταν τυλιγμένη με σύρμα και ο συνολικός αριθμός τους συμβόλιζε τον αριθμό των Εβραίων θυμάτων του 2ου Παγκοσμίου πολέμου. Ο καλλιτέχνης χρειάστηκε 20 χρόνια για να το ολοκληρώσει.


Περιηγηθήκαμε στην αρχιτεκτονική του κτηρίου της Συναγωγής μέσα από τρισδιάστατη απεικόνιση. Με την επίσκεψη στην Συναγωγή ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα της ημέρας. Οι μαθητές επέστρεψαν στις οικογένειες.






Μετά από λίγη ξεκούραση στο ξενοδοχείο, πήγαμε με λεωφορείο στο Filacovo, όπου προλάβαμε για 5' να δούμε το κάστρο, αφού έκλεινε στις 6.00μμ και τα γραφικά σπιτάκια και δρομάκια της περιοχής.








Το κέντρο του ήταν πανέμορφο με περιποιημένα, πεντακάθαρα παραδοσιακά χτίσματα.



Προχωρήσαμε έως την εκκλησία όπου και παρευρεθήκαμε στην απογευματινή λειτουργία,  αλλά μια ξαφνική αδιαθεσία, δεν μας επέτρεψε να παραμείνουμε σε αυτό, όσο θα θέλαμε.

Η αλήθεια είναι ότι πρώτη φορά παραβρεθήκαμε σε λειτουργία. Πόσο διαφορετική από την Ορθόδοξη λειτουργία!
 






Καθώς δεν προλάβαμε το λεωφορείο και το τελευταίο ήταν δύο ώρες μετά, η Σλοβάκα συνάδελφος, υπεύθυνη του Erasmus ήρθε μας πήρε και μας βοήθησε να βρούμε εφημερεύον φαρμακείο, επειδή είχαν ήδη κλείσει και να συνεννοηθούμε για το κατάλληλο φάρμακο.


Τετάρτη 15 Μαΐου 2024

Σήμερα ξεκινήσαμε πιο νωρίς από κάθε άλλη φορά για το σχολείο, έτσι ώστε να πραγματοποιήσουμε μια ημερήσια εκδρομή στη ορεινή περιοχή. Είναι η Tatra υψηλότερη οροσειρά μεταξύ Σλοβακίας -Πολωνίας. Αφού μας έδωσαν από το σχολείο το  κολατσιό μας, επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο.

Η διαδρομή είχε διάρκεια 3 ώρες, υπέροχη, μέσα στο πυκνό δάσος, πενήντα αποχρώσεις του πράσινου, με γραφικά χωριουδάκια, με σπιτάκια μέσα σε χαράδρες, με  ιδιαίτερες σκεπές, σε γήινα χρώματα και περιποιημένους κήπους.

Είναι από τις λίγες φορές, πιστεύω, που η διαδρομή είναι τόσο απολαυστική, όσο και ο προορισμός..... ή σχεδόν τόσο!
Οι μαθητές από τη Σλοβακία τραγουδούσαν σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής.
 


Στον ορίζοντα άρχισε να φαίνεται ο ορεινός όγκος Tatra με το ελάχιστο χιόνι που είχε απομείνει.


 


Κάνοντας μια στάση, φτάσαμε στο Σμοκοβεκ, ένα μέρος με πολλά καταλύματα και ιδιαίτερα ξενοδοχεία, μαγαζιά με σουβενίρ και είδη  εξοπλισμού για το βουνό και τους  σκιέρ, αφού λειτουργεί στην περιοχή και χιονοδρομικό. Η περιοχή ήταν πολύ τουριστική και φανταστήκαμε πόσο κατάμεστη θα ήταν στην χειμερινή περίοδο. Ενημερωθήκαμε όμως ότι είναι εξίσου σημαντικός προορισμός το καλοκαίρι αφού η θάλασσα για τον λαό της Σλοβακίας είναι μακριά. Συναντήσαμε πολλά σχολεία με παιδιά όλων των βαθμίδων, νέους γονείς με μωρά στην αγκαλιά, ηλικιωμένους κρατώντας σφιχτά τα μπατόν τους, ζευγάρια με τα σκυλιά τους. Μπήκαμε μέσα σε ένα βαγόνι από ένα μικρό τρενάκι, για να ανέβουμε λίγο ψηλότερα. Η οροφή ήταν διαφανής και είχε ζωγραφισμένες πατούσες από αρκούδα.

Φτάνοντας εκεί υπήρχε ένα μεγάλο σαλέ και αφού θαυμάσαμε την θέα  ξεκινήσαμε πεζοπορία για τους καταρράκτες.
Υπέροχη διαδρομή μέσα στο δάσος, ακούγοντας τα ορμητικά νερά να τρέχουν.

 
Φτάσαμε σε ένα άνοιγμα όπου εκεί ήταν ο προορισμός. Υπήρχαν αρκετοί καταρράκτες διάσπαρτοι, δηλαδή τα νερά δεν καταλήγανε σε ένα ψηλό σημείο και από εκεί να πέφτουν αλλά είχε διάφορα επίπεδα και μεγάλο πλάτος η όλη περιοχή.







 

Αφού βγάλαμε αρκετές φωτογραφίες αρχίσαμε την ανάβαση και φτάσαμε σε ένα σπιτάκι του βουνού, στο οποίο κατοικούσε ο θρύλος της περιοχής. Ένας άνδρας που αφιέρωσε τη ζωή του στον συγκεκριμένο χώρο φτιάχνοντας γλυπτά από πάγο και χιόνι.

Τώρα στο σπιτάκι τουμπορούσες να αγοράσεις  ροφήματα, κάρτα ποστάλ και μικρά σουβενίρ. Ακόμη μπορούσες να πάρεις  μπύρα  ή σφηνάκι. Πολλές οικογένειες έκαναν εκεί πικ νικ  και απολάμβαναν το όμορφο τοπίο.

Στην επιστροφή επιλέξαμε να επιστρέψουμε από το μονοπάτι που οδηγούσε στην βάση και όχι το  τρενάκι. Κάπως κουρασμένοι επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο και πήγαμε στο Poprad για φαγητό. Μια μπυραρία, η οποία έφτιαχνε την δική της μπύρα, είχε διάφορες σπεσιαλιτέ, με βάση την μπύρα, μας εξέπληξε ευχάριστα. Οι μαθητές είχαν ελεύθερο γεύμα της επιλογής τους στα μαγαζιά της πόλης.
 





Η μπυραρία είχε ιδιαίτερη διακόσμηση με πίνακες ζωγραφικής ενώ σχεδόν όλα τα πιάτα είχαν μπύρα.






Σε ένα σημείο υπήρχε και η συγκεκριμένη κατασκευή παρασκευής μπύρας.


Στη συνέχεια περπατήσαμε στον κεντρικό δρόμο της πόλης και θαυμάσαμε τα διάφορα σταντ με είδη σπιτιού, μπαχαρικά, φαγώσιμα, κοσμήματα κ.α. , στην ανοιχτή αγορά της πόλης γνωστή στην Ελλάδα λαϊκή αγορά.




Κάνοντας μια στάση στο δρόμο, επιστρέψαμε αργά στο ξενοδοχείο, για ξεκούραση.


Πέμπτη 16 Μαϊου 2024

Αφού πήραμε το  πρωινό μας στο ξενοδοχείο, ξεκινήσαμε για το σχολείο, όπου εκεί μας περίμενε το λεωφορείο που θα μας πηγαίνει σε μια στο υψηλότερο επίπεδο προστατευόμενη περιοχή της Somoska.


Αφού περιμέναμε λίγο να έρθουν οι υπάλληλοι και να κόψουμε τα εισιτήρια, ξεκινήσαμε την πεζοπορία, μαζί με μια βιολόγο του σχολείου που θα ήταν οδηγός μας στο μονοπάτι και θα μας έδινε κάποιες πληροφορίες όπου αυτό ήταν απαραίτητο.

Πυκνό δάσος, με τον ήλιο να ξεπροβάλλει μέσα από τα πανύψηλα δέντρα, μικρά ρυάκια να υπάρχουν δεξιά αριστερά του μονοπατιού σε κάποια σημεία και μικρές λιμνούλες, έκανε την ανάβαση μια αξέχαστη εμπειρία.
Σε συγκεκριμένα σημεία της διαδρομής υπήρχαν πληροφορίες.

Η βιολόγος μας έδειξε το χαρακτηριστικό δέντρο της περιοχής και τον καρπό του.








Λίγο πιο κάτω φαινόταν μέρος απολιθωμένου βράχου που υπολογίζαται ότι είναι από τη λίθινή εποχή.

Και φτάσαμε στο πρώτο εντυπωσιακό σημείο του δάσους μια θάλασσα από πέτρες "Stone Sea".

Λίγο πιο πάνω συναντήσαμε έναν εντυπωσιακό πέτρινο καταρράκτη "Stone fall"

ο οποίος δημιουργήθηκε πριν απο ......χρόνια από λάβα.














και αφού βγάλαμε αρκετές φωτογραφίες συνεχίσαμε για τον προορισμό της διαδρομής το κάστρο. Πριν την τελική ανάβαση προς αυτό διάλειμμα για να απολάυσουμε τη θέα.




















Στο κάστρο είχαμε στάση για σνάκ, ξεκούραση και εξερεύνηση.
Το κάστρο ήταν δυο ορόφων, με ιδιαίτερη σκεπή, πανοραμική θέα όλης της περιοχής και αποτελεί σύνορο μεταξύ Σλοβακίας και Ουγγαρίας. 

Αφού βγάλαμε την καθιερωμένη group photo, τα παιδιά κάθησαν σε κάποια ξύλινα παγκάκια, που υπήρχαν εκεί και απόλαυσαν το κολατσιό τους.







Το κάστρο αποτελεί το σύνορο ανάμεσα στις δυο χώρες. Φυσικό είναι να βλέπουμε χωριό της Ουγγαρίας.

Αρχίσαμε να κατηφορίζουμε από άλλο σημείο του βουνού περνώντας το σύνορο  βγήκαμε στην Ουγγαρία. Επιστρέφοντας στο σχολείο, γευματίσαμε στην τραπεζαρία του σχολείου και ήμασταν ελεύθεροι μέχρι το απόγευμα. Μετά από μια μικρή βόλτα στο εμπορικό κέντρο, καταλήξαμε στο ξενοδοχείο για ξεκούραση. Στις 4:00 το απόγευμα ήρθε η Σλοβάκα συνάδελφος, να μας συνοδέψει για να πάμε όλοι μαζί στο Apollo, μια μεγάλη αίθουσα θεατρικών παραστάσεων, όπου εκεί θα παρουσίαζαν το πολιτιστικό τους πρόγραμμα.

Στην είσοδο του θεάτρου υπήρχε μια μπάντα, στην οποία συμμετείχε ένας Σλοβάκος συνάδελφος της μουσικής από το σχολείο και ο οποίος έπαιξε τούμπα. Το μουσικό τους πρόγραμμα με κομμάτια τζαζ ήταν πολύ όμορφο.
 
Κατά την είσοδο στο κινηματοθέατρο οι γονείς των παιδιών και όλοι οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενισχύσουν οικονομικά το σχολείο, αφήνοντας, εάν ήθελαν, κάποιο χρηματικό ποσό.


Η αίθουσα ήταν αρκετά μεγάλη, όπως και η σκηνή και ο κόσμος που παρευρέθηκε στην εκδήλωση αρκετός, κυρίως γονείς και συγγενείς των παιδιών που έπαιρναν μέρος στην εκδήλωση τόσο από το δημοτικό όσο και από το Γυμνάσιο, τα οποία είχαν μια άψογη εμφάνιση επάνω στην σκηνή.
Δημοτικό και γυμνάσιο είναι διοικητικά ένα επίπεδο εκπαίδευσης. Με τις στολές τους η κάθε τάξη παρουσίαζε το δικό της χορευτικό  και συγχρόνως έβλεπες και φωτογραφίες των παιδιών από τις πρόβες τους ή την συμμετοχή τους σε άλλες εκδηλώσεις. Τα παιδιά είχαν άψογη συνεργασία μεταξύ τους, είχαν κέφι και φαινόταν να το διασκεδάζουν πολύ. Έκλεψαν τις εντυπώσεις το χορευτικό μιας μικρής ομάδας εφήβων αγοριών, που μόνοι τους από ότι μάθαμε, ετοίμασαν ένα κωμικό χορευτικό, πολύ ομολογουμένως επιτυχημένο και το  χορευτικό των γύφτων, που τα έδωσαν όλα επί της σκηνής και καταχειροκροτηθηκαν. Στιγμιότυπα από την εκδήλωση εδώ.

Μετά το τέλος της παράστασης, που κράτησε 1,5 ώρα και αφού γευτήκαμε ένα παγωτό, συνεχίσαμε το βράδυ μας πηγαίνοντας για φαγητό, αρκετοί από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, οι εκπαιδευτικοί του Erasmus και φυσικά η διευθύντρια του σχολείου.





Εδώ δοκιμάσαμε το παραδοσιακό ποτό Pereg.
Η βραδιά κύλησε πολύ ευχάριστα, συζητώντας και απολαμβάνοντας την τελευταία βραδιά που βρισκόμασταν όλοι μαζί.


Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

Η 6η μέρα της παραμονής μας στο  Lucenec έφτασε και αμέσως μετά το πρωινό κατευθυνθήκαμε προς το σχολείο για την τελευταία μέρα του προγράμματος και πριν την επιστροφή μας.

Η μέρα ήταν βροχερή και παρατηρήσαμε όταν μπήκαμε στο σχολείο ότι κάποιοι μαθητές φορούσαν ποδονάρια πάνω από τα παπούτσια τους γιατί είχαν ξεχάσει τις παντόφλες τους, τις οποίες φοράνε για να διατηρείται το σχολείο καθαρό.


Οι μαθητές χωρισμένοι σε ομάδες συμμετείχαν  από το πρωί σε workshop δημιουργώντας αφίσες βασισμένες σε ένα βιώσιμο τρόπο ζωής και  την αειφόρο ανάπτυξη του πλανήτη μας. 






 


Στο τέλος παρουσίασαν τα πόστερς που έφτιαξαν εστιάζοντας στην σημαντικότητα της αειοφόρου ανάπτυξης για τον πλανήτη μας.








































































Αφού οι μαθητές από κάθε χώρα έκαναν την τελική τους παρουσίαση οι συντονίστριες του προγράμματος ενημέρωσαν τους μαθητές για ένα παιχνίδι στην πλατφόρμα του Kahoot και στη συνέχεια ένα κυνήγι θησαυρού μέσα στο σχολείο όπου τα αρχικά των γραμμάτων που έβρισκαν σχημάτιζε την λέξη friendship.
 












































 

Όσοι ώρα οι μαθητές έπαιζαν το παιχνίδι του χαμένου θησαυρού οι καθηγητές βρήκαν την ευκαιρία να μιλήσουν και να παίξουν στο πιάνο.



Αμέσως μετά έφτιαξε η κάθε ομάδα την δική της αφίσα, κολλώντας κάποιες εικόνες που είχαν σχέση με το αειφόρο περιβάλλον και κάτω από αυτές έγραψαν τα συμπεράσματα τους για την εξοικονόμηση ενέργειας και πως να σώσουμε τον πλανήτη μας.
Την ώρα που τα παιδιά έκαναν αυτές τις δραστηριότητες το job shadowing ήταν σε εξέλιξη. Η πρώτη ώρα διδασκαλίας εκείνης της ημέρας ήταν στο εργαστήριο της πληροφορικής όπου 7 παιδάκια της ε' Δημοτικού είχαν μάθημα γαλλικών. Γράφοντας αρχικά  την ορθογραφία στον πίνακα, η δασκάλα τους έμαθε πως να κλείνουνε ένα ρήμα και το ουσιαστικό, με την βοήθεια ενός μαθητή. Έπειτα χωρίστηκαν τα παιδιά σε δυο ομάδες, τα έδωσε από δυο χάρτινες κούκλες και από ένα κουτί με χάρτινα ρούχα και αξεσουάρ για να ντύνουν τις κούκλες τους. Συγχρόνως ένας μαθητής από κάθε ομάδα έγραφε μια παράγραφο για το πως ήταν η κούκλα τους το οποίο στον τέλος το διάβασαν δυνατά. Ζήτησαν και από την συνάδελφο του Job shadowing  να διαλέξει ποια από τις κούκλες της άρεσε περισσότερο.
Την δεύτερη ώρα της ημέρας εκείνης έγινε  στο μάθημα της γεωμετρίας job shadowing στο μάθημα της γεωμετρίας σε 20 μαθητές της Β' γυμνασίου. Ο μαθητής με την βοήθεια των γεωμετρικών οργάνων και τα δεδομένα μιας άσκησης σχημάτισε ένα παραλληλόγραμμο. Το ίδιο έκαναν και οι μαθητές στο τετράδιο τους.
Εντύπωση έκανε ότι πολλοί μαθητές είχαν βάλει στην καρέκλα τους μαξιλαράκια για να κάθονται πιο άνετα και ακόμη ότι ο πίνακας ήταν ασπροπίνακας και από πάνω είχε σαν παραθυρόφυλλα τον μαυροπίνακα ο οποίος αυξομειωνόταν ανάλογα με  το ύψος του μαθητή ή της δασκάλας.
Στο τέλος η καθηγήτρια μοίρασε σε όλα τα παιδιά  ένα σακουλάκι με 7 σχήματα και έπρεπε να τα ενώσουμε σαν παζλ για να φτιάξουμε ένα σχήμα, το γνωστό τανγκάμ.

Την επόμενη ώρα έγινε  η απονομή πιστοποιητικών από την διευθύντρια του σχολείου και την συντονίστρια του προγράμματος στα παιδιά και καθηγητές που συμμετείχαν στο Erasmus.



 Υπογράψαμε στο βιβλίο εμπειριών και εντυπώσεων του προγράμματος.





Δόθηκαν αναμνηστικά δωράκια και συνεχίσαμε με την δεντροφύτευση στον κήπο του σχολείου. Εμείς φυτέψαμε κερασιά και τα παιδιά μας, έβαλαν όλη τους την τέχνη για να γίνει όλη η διαδικασία όσο καλύτερα μπορούσε. Είχε ένα ψιλόβροχο αλλά καθόλου δεν μας πτόησε στο να βγούμε πολλές φωτογραφίες για να θυμόμαστε για πάντα αυτές τις στιγμές.















































 


Εισερχόμενοι στο σχολείο βγάλαμε μια ομαδική φωτογραφία στην είσοδο του σχολείου.
 
Την ίδια μέρα στο γυμναστήριο του σχολείου βρισκόταν σε εξέλιξη τουρνουά footsal μεταξύ σχολείων. Προλάβαμε λίγο πριν τελειώνει και γίνουν οι απονομές.



Κατευθυνόμενοι προς το γυμναστήριο το μάτι μας έπεσε στην αφίσα από τις ήδη πραγματοποιημένες κινητικότητες του προγράμματος μας.

Στη συνέχεια πήγαμε για φαγητό στην τραπεζαρία του σχολείου και μετά ήμασταν έτοιμοι για το πάρτυ του αποχαιρετισμού που γινόταν στο γυμναστήριο αντί του κήπου αφού ο καιρός δεν επέτρεπε κάπου άλλου. Χορέψαμε και κεραστήκαμε από τον πλούσιο μπουφέ. Σε μια γωνιά οι οικοδεσπότες είχαν δημιουργήσει έναν "θρόνο" περιστοιχισμένο από λουλούδια.






















Οι παντόφλες δεν έλειψαν από το γλέντι.
Έπειτα, οι μαθητές επέστρεψαν στις οικογένειες ενώ οι εκπαιδευτικοί αποφασίσαμε μαζί με τις Ισπανίδες καθηγήτριες να επισκεφθούμε την περιοχή Halic 

και συγκεκριμένα το κάστρο - αν και του ταιριάζει καλύτερα η ονομασία παλάτι. Λειτουργεί πλέον ως ξενοδοχείο και απολαύσαμε τον καφέ μας στον πολυτελή χώρο του. Νιώσαμε για λίγο σαν να ταξιδέψαμε στον χρόνο και έτσι όμορφα και παραμυθένια έκλεισε η τελευταία επίσκεψη στο Lucenec.


Επιστρέψαμε με το τελευταίο δημόσιο λεωφορείο και αποχαιρετήσαμε του Γερμανούς συναδέλφους αφού την επόμενη μέρα ταξίδευαν πολύ νωρίς.

Σάββατο 18 Μαΐου 2024

Η τελευταία μέρα της επιστροφής μας είχε φτάσει και αφού πήραμε το πρωινό μας στο ξενοδοχείο αποχαιρετήσαμε τους συναδέλφους από Γερμανία ενώ η Σλοβάκα συνάδελφος μας μετέφερε στον χώρο των υπεραστικών λεωφορείων, προκειμένου να μεταβούμε στην Μπρατισλάβα.

Εκεί ήταν μαζεμένοι οι γονείς και τα παιδιά από τις οικογένειες που φιλοξένησαν τους μαθητές μας. Φιλιά, αγκαλιές, δάκρυα και μια ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα ξανά βρεθούμε, ήταν αυτά που κυριάρχησαν εκείνη την ώρα.

Ήταν και αρκετοί από τους Σλοβάκους καθηγητές που γνωρίσαμε όλες αυτές τις μέρες της παραμονής μας , οι οποίοι είχαν έρθει και αυτοί για να μας αποχαιρετήσουν. Το μόνο σίγουρο ήταν ότι ήταν πολύ φιλόξενοι δοτικοί, ευγενικοί και αξιόλογοι άνθρωποι και ήταν πραγματικά τιμή μας που τους συναντήσαμε στην ζωή μας.


Με αυτές τις σκέψεις επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο. 3,5 ώρες ταξίδι με στάσεις και σε άλλες πόλεις ήταν αρκετές για να σφραγιστούν φιλίες ανάμεσα στους μαθητές της Ισπανίας και τα Ελληνόπουλα αφού ταξιδεύαμε μαζί. Φτάνοντας στην Μπρατισλάβα αποχαιρετιστήκαμε.


Είχαμε κάποιες ώρες έως την πτήση, όποτε όλοι μαζί, η ελληνική ομάδα, αποφασίσαμε να περιηγηθούμε στην πανέμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας. Έτσι, ασφαλίσαμε τις βαλίτσες μας στο σταθμό των λεωφορείων και περπατήσαμε μέχρι το ιστορικό κέντρο της πόλης.

Είδαμε την πύλη του Μιχαήλ, το κάστρο της στην πλαγιά του βουνού, τα κόκκινα τρενάκια που κάνουν  tour  στην πόλη, την ελληνική πρεσβεία στην πλατεία Hlavne,

το άγαλμα του Camille ενός χαμογελαστού εργάτη που ξεπροβάλλει μέσα από έναν υπόνομο και φυσικά τον υπέροχο Δούναβη.












Στο περίφημο ανάκτορο της πόλης δεν υπήρχε χρόνος ούτε κουράγιο από τα πόδια μας να το δούμε από κοντά. Έτσι, το απολάυσαμε και το φωτογραφήσαμε από μακριά.




Αυτά ήταν μερικά από τα αξιοθέατα της πόλης που τα είδαμε κάπως βιαστικά αλλά έστω και έτσι άξιζε τον κόπο. Τα παιδιά αν και είχε αρκετό ποδαρόδρομο, δεν γκρίνιαξαν καθόλου αφού είχαμε πρώτα φροντίσει να φάμε, έτσι ώστε να έχουμε αρκετή ενέργεια.


Βγάλαμε εισιτήρια για τα λεωφορεία που θα μας οδηγούσαν στο αεροδρόμιο και αν και λίγο αγχωμένοι, μέχρι να βρούμε άκρη, τα καταφέραμε και ήμασταν αρκετά πριν την ώρα μας στο αεροδρόμιο. Πρέπει να επισημάνουμε όμως ότι μόνο κάποιοι νέοι μπορούσαν να μας δώσουν πληροφορίες στα αγγλικά και εξίσου περίεργο ήταν ότι οι οδηγοί των λεωφορείων όχι μόνο δεν ήξεραν Αγγλικά αλλά δεν ήταν και πρόθυμοι να βοηθήσουν. Στο δεύτερο λεωφορείο με προορισμό το αεροδρόμιο υπήρχε μια σιδερένια κατασκευή για να μην φεύγουν από την θέση τους οι βαλίτσες. Υπήρχε όμως και μια Σλοβάκα που είχε βάλει την τσάντα της στην διπλανή της θέση και δεν ήταν πρόθυμη να την πάρει για να καθίσει ένας από εμάς. Παντού σε όλες τις χώρες υπάρχουν αγενείς άνθρωποι, δεν θα αποτελούσε εξαίρεση η Σλοβακία.





Η πτήση βραδινή είχε την μαγεία της.

Με μια μικρή καθυστέρηση απογειωθήκαμε για Θεσσαλονίκη, όπου εκεί μας περίμεναν οι δικοί μας άνθρωποι για να μας καλωσορίσουν. Ήμασταν κουρασμένοι αλλά τόσο γεμάτοι από όμορφα μέρη που είδαμε, από τους ανθρώπους με διαφορετική κουλτούρα που συναντήσαμε , από εμπειρίες που δεν είχαμε ξανά ζήσει. Οι στόχοι αυτού του Erasmus επιτεύχθηκαν και το σχολείο μας είναι έτοιμο για την επόμενη του μετακίνηση  !! 

 




 



IES IRUBIDE ERASMUS + - Spain (Pamplona) 2024

Διάχυση της κινητικότητας στον ιστότοπο του Ισπανικού σχολείου εδώ & εδώ

 

3η ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ: 18-22/3/2024 Pamplona Ισπανίας 

Στην κινητικότητα συμμετείχαν οι μαθητές και οι μαθήτριες Δεσποινούδη Σεβαστιανή, Καμπανταϊδης Δημήτρης, Κογκολίδου Χριστίνα, Παράδας Θανάσης, Πασχαλίδου Γεωργία, Σαρίδης Ιάσονας, Στέπιτς Χατζής Βέλια με συνοδούς τις εκπαιδευτικούς Στυλιανή Λαλάγκα & Κυριακή Σαββίδου ενώ η κα Βασιλεία  Λαζαρίδου εκπονούσε σκιά εργασίας και φυσικά μας ακολουθούσε όπου μπορούσε.

Κυριακή 17 Μαρτίου 2024

   


 

08.00     Αναχώρηση από Θεσσαλονίκη για Φρανκφούρτη με Aegean. Αναμονή στο αεροδρόμιο. Περιήγηση, αγορές, φωτογραφίες, καφέδες.

 

   14.00     Αναχώρηση από Φρανκφούρτη για Μπιλμπάο με Lufthansa

    16.00     Αφιξη στο Μπιλμπάο όπου μας παρέλαβε ταξί για να μας μεταφέρει στην  Παμπλόνα.

    18.30    Φτάσαμε στο σχολείο όπου οι οικογένειες παρέλαβαν τους μαθητές μας.

 

 


   Οι καθηγητές της ελληνικής ομάδας πήγαν στο ξενοδοχείο  Alda Centro Pamplona με το ταξί που είχε  μισθώσει η ομάδα των Γερμανών.

    21.00    'Εξοδος για βόλτα στην έρημη πόλη και φαγητό με τους άλλους συναδέλφους από τις ομάδες της Γερμανίας,Σλοβακίας,Τουρκίας και Ισπανίας.



Για την πρώτη ημέρα του ταξιδιού γράφει η μαθήτρια Σεβαστιανή Δεσποινούδη"Η Κυριακή ήταν η αφετηρία αυτού του μοναδικού ταξιδιού. Ξεκινήσαμε πρωί-πρωί από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης για Φρανκφούρτη. Εκεί μείναμε περίπου τέσσερις ώρες κάνοντας παρέα και ανυπομονώντας να φτάσουμε στην Ισπανία. Στη συνέχεια απογειωθήκαμε για Μπιλμπάο και φτάσαμε από αυτό στην Παμπλόνα με βανάκι. Υπήρχε μεγάλος ενθουσιασμός από όλους, μας όταν πατήσαμε το πόδι μας σε αυτή την όμορφη πόλη. Το βραδάκι βγήκαμε όλοι μαζί στο κέντρο όπου μιλήσαμε, φάγαμε και περπατήσαμε γνωρίζοντας τα παιδιά και θαυμάζοντας το μαγευτικό αυτό μέρος."
 

 

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024

    07.30    Πρωινό στο ξενοδοχείο

    08.30    Μας παρέλαβαν Ισπανοί συνάδελφοι και πήγαμε με τα πόδια στο σχολείο.

09.30     Άφιξη στο σχολείο όπου έγινε τελετή υποδοχής για τις ομάδες της Ελλάδας, Γερμανίας, Ιταλίας, Σλοβακίας και Τουρκίας.



Στην τελετή υποδοχής προσφέραμε τα δώρα μας και οι οικοδέσποινες μας έδωσαν σακίδια πλάτης με γραφική ύλη και καρτελάκια με το όνομα μας.
 



Στην συνέχεια η κάθε ομάδα παρουσίασε τις εργασίες της. Ξεκίνησαν οι μαθητές μας παρουσιάζοντας το χωριό μας, Χορτιάτη, μέσα από την υποδοχή του Σεπτεμβρίου και ακολούθησε ένα βίντεο.

   




 
Ο Καμπανταϊδης  Δημήτρης έκανε την εισαγωγή και μίλησε για το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο. Ο Παράδας Θανάσης αναφέρθηκε στις εκκλησίες τον Αγιο Γεώργιο και την Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.Η Δεσποινούδη Σεβαστιανή για το Μοναστήρι και Η Χριστίνα Κογκολίδου διηγήθηκε το ολοκαύτωμα του Χορτιάτη.την Αγία Παρασκευή. 




Ο Βέλια Στέπιτς αναφέρθηκε στο δάσος του Χορτιάτη (χλωρλιδα, πανίδα, καταφύγιο). Ο Ιάσωνας Σαρίδης μίλησε για τα έθιμε του χωριού ενώ η Γεωργία Πασχαλίδου για το παραδοσιακό φαγητό που σερβίρεται στις ταβέρνες του χωριού. 



Ακολούθησε το βίντεο  της υποδοχής του Σεπτεμβρίου που επιμελήθηκαν οι μαθητές μας.

 


  10.30     Τελείωσαν οι παρουσιάσεις των χωρών. Η τελετή υποδοχής έκλεισε με παρουσίαση flamengo από μαθητή του σχολείου.



   10.30-11.00  Διάλειμμα για καφέ.
   11.15     Πήγαμε βόλτα στην μεσαιωνική πόλη με όλες τις ομάδες 52 μαθητές  και 20 καθηγητές.

 
Βαδίσαμε το μονοπάτι των προσκυνητών, περάσαμε από το "Portal de Francia" , κάναμε μία στάση στην ακρόπολη για να θαυμάσουμε την νέα πόλη από ψηλά και περιηγηθήκαμε στην μεσαιωνική πόλη.


 Μια φορά τον χρόνο η πύλη αυτή κλείνει και ανοίγει για να περάσουν οι προσκυνητές.



 








      Περάσαμε από την Μητρόπολη αλλά δυστυχώς ήταν κλειστή και καταλήξαμε στο Δημαρχείο όπου συναντήσαμε συνταξιούχους να διαμαρτύρονται για τις απολαβές τους.








Στη συνέχεια τα παιδιά συμμετείχαν σε κάποιες δράσεις στο κέντρο της πόλης. Χωρισμένα σε ομάδες περνούσαν από τα αξιοθέατα της πόλης συλλέγοντας πληροφορίες για το κάθε ένα και αναρτώντας τες στο instangram σε ομάδα που δημιουργήθηκε γι αυτό το σκοπό. Παρακάτω παρουσιάζονται οι εργασίες των μαθητών.



                      


 



Το ίδιο διάστημα οι καθηγητές επισκεφτήκαμε το "Education Department  Government of Navarre" (το κτήριο ήταν πρώτα μοναστήρι και μετά νοσοκομείο μόνο για τους προσκυνητές.Τώρα στεγάζονται εκεί τα γραφεία εκπαίδευσης)

 


 

 




Η Παμπλόνα είναι γνωστή για τις 15πενθήμερες εορταστικές εκδηλώσεις κατά τις οποίες κάθε μέρα 6 ταύροι αφήνονται ελεύθεροι και κυνηγάνε δρομείς οι οποίοι μέσα από συγκεκριμένη διαδρομή τους οδηγούν στην αρένα. Περάσαμε λοιπόν από το σημείο που συγκεντρώνουν τους ταύρους, περπατήσαμε την διαδρομή μέχρι το κέντρο της πόλης όπου και ολοκληρώθηκαν οι δραστηριότητες της πρώτης ημέρας.

 



14.00     Οι μαθητές επέστρεψαν στις οικογένειες  και οι καθηγητές πήγαμε για φαγητό στο "Mandara de la Ramos"

 


 

   

 

 

 

 

 

 




 

 

 

 

 

 

 

16.00     Μετά το γεύμα πήγαμε για καφέ όλοι μαζί στο "cafe Iruna"  που βρίσκεται στην  Plaza del Castillo .




 Το συγκεκριμένο κτίριο ήταν ανάκτορο στο παρελθόν. Στο ισόγειο στεγάζεται τώρα το καφέ ενώ στον πρώτο όροφο είναι ιδιωτική λέσχη με μεγάλη σάλα εκδηλώσεων, βιβλιοθήκη, μπαρ-εστιατόριο για τα μέλη της.







   17.15- 20.30   ξεκούραση στο ξενοδοχείο. Κατά την επιστροφή μας η εκκλησία που ήταν κοντά στο ξενοδοχείο ήταν ανοιχτή και είχαμε την ευκαιρία να την επισκεφτούμε.


    20.30-22.30   Βόλτα στην νέα πόλη, όπου είδαμε προπόνηση skating σε χώρο ειδικά διαμορφωμένο στην καρδιά της πόλης για αυτόν τον λόγο.

 



Το σύγχρονο αστικό περιβάλλον μάλλον δεν ήταν επιθυμητό κι έτσι επιστρέψαμε για φαγητό και ποτό στην παλιά πόλη και αργότερα επιστροφή στο ξενοδοχείο.

Για την πρώτη μέρα γράφει ο μαθητής Δημήτρης Καμπανταϊδης "
Το πρωί της Δευτέρας επισκεφθήκαμε το σχολειο στο οποίο οι μαθητές της κάθε χώρας έκαναν μια μικρη παρουσιαση του τοπου τους. Αργότερα ξεκινήσαμε το περπατημα με προορισμο το κεντρο της Παμπλόνας διασχιζοντας την παλια πολη αλλα και συναντωντας στον δρομο μας πολλα ιστορικα αξιοθεατα οπως τα τείχη της, τον Καθεδρικο  Ναος της Μαρια λα Ρεαλ αλλα και το Δημαρχειο της.

Φτανοντας στο κεντρο της χωριστηκαμε σε ομαδες για την πραγματοποιηση μιας δραστηριοτητας κατα την οποια η καθε ομαδα επρεπε να συλλεξει φωτογραφιες με τα μελη της μπροστα στα μνημεια που αναρτούσε στο instagram η ισπανιδα διευθύντρια.Αργοτερα ειμασταν ελευθεροι να κανουμε βολτα στην πολη και κατά της τρεις γυρισαμε για μεσημεριανο στις οικογενειες που μας φιλοξενούσαν. Αργα το απογευμα ειμασταν ελευθεροι να κανουμε βολτα στην πόλη."

 Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

    07.30     Πρωινό στο ξενοδοχείο

    08.30     Αναχώρηση για το σχολείο με ταξί.   

 


 
09.00 -13.00  Επίσκεψη με τους μαθητές στο Cenifer : National Reference Center for Renewable Energies. 

 Εκεί τα παιδιά χωρίστηκαν σε 4 ομάδες και ενημερώθηκαν για διάφορες πηγές ενέργειας όπως ανεμογεννήτριες, ηλιακά πάνελ, καθαρισμός νερού, ενεργειακά κτίρια.


Αρχικά είχαμε μια εισαγωγική ενημέρωση για το σχολείο και στη συνέχεια οι μαθητές μας χωρίστηκαν σε ομάδες και ενημερώνονταν για τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας από τους ίδιους τους μαθητές του σχολείου. Η αλληλεπίδραση των μαθητών ήταν εντυπωσιακή.


 
 


 










Να σημειωθεί ότι το ένα κτίριο του σχολείου ήταν εξολοκλήρου ενεργειακό


 
















Με την τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας περιηγήθηκαν μέσα σε μία ανεμογεννήτρια!



   


13.30 - 18.00  Πήγαμε με το λεωφορείο στην πόλη Olite. Εκεί επισκεφθήκαμε το Olite's Royal Palace -seat of the Court of Navarra until 1512 and one of the most  luxurious medieval  castles in Europe. Περιήγηση στο κάστρο και φωτογράφηση.

 





 


 

Ακολούθησε βόλτα στην πόλη της Olite.

 



Τα παιδιά είχαν φροντίσει να έχουν μαζί τους φαγητό και εμείς  πήγαμε σε ένα εστιατόριο με όλη την ομάδα των καθηγητών.

 


   













Επιστρέψαμε γύρω στις   19.00.   Κατεβήκαμε στο κέντρο για βόλτα και γλυκό (Chouros), ενώ οι υπόλοιποι συνέχισαν για το εμπορικό κέντρο 'La morea" για ψώνια και βόλτα.


      22.00  Επιστροφή στο ξενοδοχείο.
Για την τρίτη μέρα γράφει η μαθήτρια Χριστίνα Κογκολίδου "

Την τρίτη μέρα ξεκινήσαμε όλοι μαζί με
ένα  πούλμαν από το σχολείο και προορισμό ένα άλλο, διαφορετικό
σχολείο που στην ελλάδα θα αποκαλούσαμε ΕΠΑΛ. Η επίσκεψή μας είχε σκοπό την ενημέρωσή μας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
                        Μας μίλησαν    για το ίδιο το κτίριο το οποίο είναι έτσι φτιαγμένο ώστε να μπορεί να παράγει μόνο του ενέργεια, μας εδειξαν τον τρόπο που φτιάχνονται και λειτουργούν οι ανεμογεννήτριες, τα ηλιακά πάνελ και τέλος την διαδικασία εκκαθάρισης του νερού. 
Αφού τελειώσαμε με αυτή τη δραστηριότητα επισκεφτήκαμε ισως και το πιο όμορφο αξιοθέατο που ήταν το κάστρο στην μεσαιωνική πόλη Olite. Αφού πρώτα μας δόθηκε η ευκαιρία να περπατήσουμε στην πόλη και να εξερευνήσουμε το μέρος το απογευματάκι μπήκαμε στο κάστρο και το εξερευνήσαμε όλο καθώς ήταν και η θέα αλλά και το ίδιο πολύ εντυπωσιακό. Τέλος, το βράδυ πήγαμε σε ένα εμπορικό όπου εκεί κάναμε διάφορες δραστηριότητες με τα παιδιά
και τους γνωρίσαμε καλύτερα"

 

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024

   


07.30    Πρωινό στο ξενοδοχείο

    09.00    Άφιξη στο σχολείο με ταξί

  

 

 

 09.30    Πεζοπορία στο Arga park για συλλογή φύλλων για την κατασκευή κάδρων στο σχολείο αργότερα.

 


Είδαμε πως έχτιζαν τα σπίτια στο παρελθόν σε μία περιοχή στη Ναβάρα. Τα σπίτια στηρίζονταν σε 4 ψηλές κολώνες λόγω υγρασίας από τον ποταμό και για να μην μπορούν να πλησιάσουν διάφορα ζωύφια και ζώα.


 Η κα Λαζαρίδου παρέμεινε στο σχολείο για να παρακολουθήσει μαθήματα. Δεν έχασε την ευκαιρία να διδάξει σε μια αίθουσα με πλήρη ηλεκτρονικό εξοπλισμό.




    11.00    Επιστροφή στο σχολείο. Στον λίγο χρόνο που είχαμε περιηγηθήκαμε στο σχολείο και είδαμε την αίθουσα των καλλιτεχνικών



 

Μια μαθήτρια ετοιμαζόταν για εξετάσεις και άκουγε με προσοχή τις υποδείξεις της καθηγήτριας της









   


12.15    Οι Ισπανοί μαθητές μας έδειξαν μια κατασκευή Origami πως να φτιάξουμε έναν ταύρο με ένα φύλλο χαρτί Α4.







      

Κατόπιν παίξαμε Kahoot.


  14.30     Απόδραση στο San Sebastian με τους συναδέλφους από την Γερμανία και Σλοβακία. Πήραμε το λεωφορείο μία ώρα απόσταση από την Παμπλόνα.

 










   23.30    Επιστροφή στο ξενοδοχείο.

Για την Τετάρτη γράφει ο μαθητής Θανάσης Παράδας "Την τετάρτη περπατήσαμε περίπου 3 χιλιόμετρα παράλληλα με το ποτάμι. Η διαδρομή ήταν πολύ όμορφη και μάθαμε πολλά πράγματα για το πως και που αποθήκευαν φαγητό τα παλιά χρόνια. Επίσης πήραμε μερικά φύλλα για την δραστηριότητα της επόμενης ημέρας.

Έπειτα σε μία αίθουσα του σχολείου μας μάθανε να φτιάχνουμε οριγκάμι σε σχήμα ταύρου. Ενημερωθήκαμε για τον πολιτισμού και την ισπανική κουλτούρα. Τέλος παίξαμε Kahoot.
Το απόγευμα βγήκαμε όλα τα παιδιά στο κέντρο βόλτα"

 

 Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024

      08.00    Πρωινό στο ξενοδοχείο

    09.15     Αναχώρηση με τα πόδια από το ξενοδοχείο για το σχολείο.

    10.00     Φτάσαμε στο σχολείο όπου τα παιδιά έφτιαχναν πίνακες με τα φύλλα που είχαν μαζέψει την προηγούμενη ημέρα.

 


   Περιγράφουν οι μαθητές: "
Πρωτα πηραμε ενα χαρτι και καναμε ενα σχημα με μια κιτρινη μπογια. Μετα το αφησαμε να στεγνωση και μετα βαλαμε πανω φυλα και βαλαμε ενα γυαλι απο πανω για να σταθεροποιοιθει. Επιτα τα βγαλαμε και το βαλαμε στο νερο και μετα σε ενα οξυ για να γινει μπλε. Ετσι φενοταν και το σχημα που ζωγραφισαμε στην αρχη και στην συνεχεια με τα φυλα"

Η κα Λαζαρίδου παρακολούθησε μάθημα και δίδαξε αρχαία Ελληνικά.





    11.00     Πήγαμε για καφέ με όλους τους συναδέλφους σε ένα καφέ -φούρνο -ζαχαροπλαστείο "Taverna" ,κοντά στο σχολείο.


 

 


  12.00     Πήραμε το αστικό λεωφορείο και πήγαμε στο εμπορικό κέντρο 'La Morea" για ψώνια.

    15.00     Επιστροφή στο ξενοδοχείο για λίγη ξεκούραση.

 

   

 


 18.30     Πήγαμε βόλτα στην πόλη για αγορά souvenir. Μπροστά στο Δημαρχείο μια ροκ συναυλία βρισκόταν σε εξέλιξη.


 

     20.00     Συνάντηση στην  Plaza del Castillo με τους συναδέλφους για βραδινή έξοδο και φαγητό. Ακολουθήσαμε το τρόπο διασκέδασης των ντόπιων. Πήγαμε σε 3 μπαράκια όπου στο κάθε ένα μείναμε για μισή ώρα περίπου και δοκιμάσαμε από ένα μεζέ "Tapa "  που συνοδευόταν από μπύρα. Κάθε μαγαζί είχε διαφορετικά τάπας.


Μας είπαν ότι στο πρόγραμμα είχαν να πάμε σε ακόμη δύο αλλά οι αντοχές μας στο φαγητό είχαν εξαντληθεί. Έτσι, αποφασίσαμε να πάμε για χορό. Χορέψαμε αντιπροσωπευτικά τραγούδια από κάθε χώρα αλλά και άλλα ευρέως γνωστά.

 

 

     24.00     Επιστροφή στο ξενοδοχείο.
Για την Πέμπτη γράφει η μαθήτρια Γεωργία Πασχαλίδου "
Την Πέμπτη κάναμε δύο δραστηριότητες στο σχολείο. Η πρώτη δραστηριότητα αποτελούσε ένα ερωτηματολόγιο για το sustainable future  και ακούσαμε κάποια Ισπανικά τραγούδια. Στη δεύτερη δραστηριότητα ζωγραφίσαμε με μια πράσινη μπογιά και μετά περιμέναμε με το έξω μέχρι να αλλάξει χρώμα απο το φως του ήλιου και να γίνει μπλε. Μετά μπήκαμε στην αίθουσα και τα τοποθετήσαμε σε τρεις διαφορετικούς κουβάδες που περιείχαν τρια είδη υγρών. Τέλος,όταν έγινε σκούρο μπλε το χρώμα της ζωγραφιάς τα αφήσαμε να στεγνώσουν.

Το απόγευμα πήγαμε μια βόλτα στο βουνό όλοι οι μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα." 

 

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024

     07.30    Πρωινό στο ξενοδοχείο

     09.00    Πήγαμε στο σχολείο. Η Κα Λαζαρίδου μπήκε στην τάξη των Αγγλικών και στα μαθηματικά. Η ενότητα στα μαθητματικά ήταν για το Πυθαγόριο θεώρημα. Η κα Λαζαρίδου παίρνοντας εναυσμα από αυτό μίλησε στα παιδιά για τον Πυθαγόρα, τη ζωή του, τις σπουδές του, τις αξίες του. Στο τέλος τα παιδιά ενθουσιασμένα την χειροκρότησαν. 


 

 


 

 Η κα Λαλάγκα παρακολούθησε το μάθημα της Φυσικής Αγωγής.Η κα Σαββίδου έκανε το ρεπορτάζ, φωτογραφίες - βίντεο


 

 

     11,00    Πήγαμε όλοι μαζί με τα παιδιά στην αρένα " Plaza de Toros" ,όπου έγινε ξενάγηση και ενημέρωση για τις ταυρομαχίες που λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο στις 7-14  Ιουλίου ," Sanfermines".


Χωριστήκαμε με δύο ομάδες αγγλόφωνη και ισπανόφωνη. Αρχικά μας έδειξαν ένα βίντεο προετοιμασίας της γιορτής και των ταυρομαχιών. Κάθε μέρα 6 ταύροι προορίζονται να οδηγηθούν στην αρένα όπου και θα διεξαχθούν οι ταυρομαχίες εώ 3 ταυρομάχοι θα αντιμετωπίσουν απο 2 ταύρους ο κάθε ένας ύστερα από κλήρωση. 






Στη συνέχεια περάσαμε τσον χώρο της αρένας. Η υπεύθυνη μας ενημέρωσε ότι το στάδιο χτίστηκε το 1922 ενώ τη δεκαετία του 1960 έγινε η προσθήκη για να χωράει 40.000θεατές. Η άμμος με την οποία είναι στρωμένο το γήπεδο είναι ειδική καθώς στην περιοχή επικρατούν συνθήκες υγρασίας σε αντίθεση με το νότιο τμήμα της Ισπανίας.

 

Σήμερα οι ταυρομαχίες της Παμπλόνα έχουν χάσει την αίγλη τους καθώς χορωδίες και μπάντες βρίσκονται στις κερκίδες και οι οποίες μετά την τρίτη ταυρομαχία αρχίζουν να παίζουν να τραγουδούν. Παράλληλα οι υπόλοιποι θεατές γεύονται κάθε είδους φαγητό που έχουν φέρει μαζί του γελάνε γλεντάνε και δεν εστιάζουν στην ταυρομαχία που εξελίσσεται στην αρένα. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί ταυρομάχοι δεν επιθυμούν να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις της περιοχής.







Διανύοντας τη διαδρομή που κάνουν οι ταύροι μέχρι τον χώρο όπου κρατούνται είδαμε τις εσοχές "ασφαλείας" που υπάρχουν σε διάφορα σημεία . Αυτά χρησιμεύουν στην προφύλαξη των δρομέων σε περίπτωση που ταύρος τους επιτεθεί.

Είδαμε το χώρο που σταβλίζονται οι ταύροι.




Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε ένα βίντεο σχετικό με την εκτροφή των ταύρων.




 Και μετά ακολούθησε ίσως το πιο σκληρό βίντεο, ευτυχώς ήταν τμηματικό, διεξαγωγής της ταυρομαχίας.

 

 

 

 Κατά την έξοδο επισκεφτήκαμε το ιερό δωμάτιο που προσεύχονται οι ταυρομάχοι πριν την ταυρομαχία, και το δωμάτιο με τις στολές τους.





Κατά την είσοδό μας ξανά στον χώρο της αρένας είδαμε νεαρούς ταυρομάχους να προπονούνται και όπως είναι φυσικό οι μαθητές μας θέλησαν να δοκιμάσουν την τεχνική.

 








 12.30    Επιστροφή στο σχολείο

     13.00   Σύντομος καφές

     14.00   Τελετή λήξης - απονομή βεβαιώσεων






14.30 Μπουφές που πρόσφεραν οι οικογένειες των Ισπανών μαθητών

14.45 Αποχαιρετιστήριο πάρτυ μαθητών και εκπαιδευτικών




 

   17.00   Επιστροφή στο ξενοδοχείο για ξεκούραση

  
19.00   Εξοδος στην πόλη και συνάντηση μτους συναδέλφους των άλλων χωρών για φαγητό και αποχαιρετισμό.

     23.00   Επιστροφή στο ξενοδοχείο

 

Ο μαθητής Ιάσονας Σαρίδης γράφει για την Παρασκευή "

Την Παρασκευή αφού φτάσαμε στο σχολειο και μαζευτηκα ολα τα παιδια του erasmus πηγαμε στο bull ring για να παρακολουθησουμε ξενάγηση και βίντεο σχετικα με την προετοιμασία αλλα και με τον τροπο διαδικασιας του ετησιου εθιμου του san fermin festival. Κάποιοι από εμάς δοκίμασαν τι ικανότητες τους στην τεχνική της ταυρομαχίας. Μετά την ξενάγηση επιστρέψαμε στο σχολείο. Ακολούθησε η απονομή των βεβαιώσεων και αναμνηστικών ενθυμίων την οποια παρακολούθησαν και μαθητές του σχολείου που δεν συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Έναν πλούσιο μπουφέ με ισπανικά εδέσματα ετοίμασαν οι γονείς των παιδιών που μας φιλοξενούσαν. Ακολούθως υπηρξε ενα παρτυ στο σχολειο με μουσικη και πολύ χορό.Το βράδυ της Παρασκευής οι οικοδεσπότες μας οργάνωσαν ένα πάρτυ για όλα τα παιδιά σε μια disco κοντά στο κέντρο της Παμπλόνας όπου εκεί όλοι μαζί είπαμε το τελευταίο αντίο."



 Σάββατο 23 Μαρτίου 2024

   Ίσως η πιο δύσκολή, δυσάρεστη, θλιμένη μέρα! Ο καιρός σύμμαχος μας ... δάκρυα βροχής σε όλο τον δρόμο της επιστροφής για το Μπιλμπάο!

  07.00   Η υποδιευθύντρια του σχολείου μας παρέλαβε από το ξενοδοχείο με αυτοκίνητο και πήγαμε στο σχολείο όπου ήταν όλα τα παιδιά της ομάδας μας μαζί με τις οικογένειες που τους είχαν φιλοξενήσει.

Ακολούθησε αποχαιρετισμός, επιβίβαση στο ταξί και επιστροφή στο αεροδρόμιο του Μπιλμπάο.



 






  

11.30    Αναχώρηση απο το Μπιλμπάο με πτήση της Lufthansa για Μόναχο.





 

    20.10   Αναχώρηση από Μόναχο με πτήση της Aegean για Θεσσαλονίκη

 



    23.15   Άφιξη στην Θεσσαλονίκη. Μετά από 16 ώρες ταξίδι τα δάκρυα δεν έχουν στεγνώσει...


Για την δύσκολη ημέρα του αποχαιρετισμού γράφει ο μαθητής Βέλια Στέπιτσ Χατζής "Την τελευταία μέρα είχαμε συνάντηση στο σχολείο στις 7πμ από όπου  αποχαιρετιστήκαμε με τις οικογένειες που μας φιλοξένησαν και πήραμε τον δρόμο της επιστροφής.

Έτσι ξεκινώντας από την Παπλώνα με μιάμιση ώρα διαδρομή φτάσαμε στο αεροδρόμιο στο Μπιλμπάο. Εκεί με μικρή καθυστέρηση επιβιβαστήκαμε στο αεροπλάνο στις 11:30 πμ με προορισμό το Μόναχο. Φτάνοντας, προετοιμασμένοι ψυχολογικά για τις 6 ώρες αναμονής που μας περίμεναν, τακτοποιηθήκαμε, κοιμηθήκαμε και αφου φάγαμε μαζευτήκαμε στο σημείο από το οποίο θα παίρναμε την πτήση για Θεσσαλονίκη. Μόλις φτάσαμε στην πόλη κατά της 11;30 μμ και αφού πήραμε τα πράγματα μας ήταν η στιγμή που συνειδητοποιήσαμε ότι το ταξίδι αυτό τελείωσε και ήταν ώρα να προσγειωθούμε
στην πραγματικότητα… "

 

Χριστουγεννιάτικες ευχές

Μαθητές και εκπαιδευτικοί, μέλη της παιδαγωγικής ομάδας Erasmus που συμμετείχαν στην κινητικότητα  θέλησαν, εν όψει των Χριστουγεννιάτικων εορτών να στείλουν ευχές στους Ευρωπαίους φίλους τους. Έτσι, δημιούργησαν padlet και το ανάρτησαν με την μορφή slideshow στην ομαδική στο whatsapp.






Η ομάδα της Σλοβακίας έστειλε σε όλα τα συνεργαζόμενα σχολεία μία οικολογική κάρτα με Χριστουγεννιάτικες ευχές και με κρυμμένους σπόρους λουλουδιών στο οικολογικό χαρτί της. Την άνοιξη τα φυτέψουμε τους σπόρους.



 

Διάχυση των κινητικοτήτων στους μαθητές του σχολείου


Μια ξεχωριστή δράση πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023, με πρωταγωνιστές τους μαθητές μας που συμμετείχαν στις κινητικότητες στην Ισπανία (Job Shadowing) και την Γερμανία (Group Mobility). Η δράση ξεκίνησε με τον χαιρετισμός του Διευθυντή του σχολείου και την εισαγωγή από την συντονίστρια του προγράμματος. Στην συνέχεια τον λόγο πήραν οι μαθητές. Προβλήθηκαν τα βίντεο που δημιούργησαν και στα οποία παρουσίασαν τις καθημερινές εκπαιδευτικές εργασίες και επισκέψεις αλλά και ξέγνοιαστες στιγμές διασκέδασης με τους καθηγητές και μαθητές από  τις συμμετέχουσες χώρες. Επιπλέον, τα παιδιά μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους και εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους για τη μοναδική ευκαιρία που τους δώθηκε να βιώσουν τα οφέλη των προγραμμάτων Erasmus+.

 








Οι εμπειρίες των μαθητών παρουσιάζονται εδώ







 

Διάχυση της κινητικότητας στην Γερμανία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστοσελίδες



Η κινητικότητα στην Γερμανία μέσα από τα μάτια των μαθητών

Ελληνική αποστολή 

 

Σλοβάκικη αποστολή

 

2η Κινητικότητα: 4-8/12/2023 Ludwigshafen, Γερμανία 

Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023



Αναχωρήσαμε νωρίς το πρωί από το αεροδρόμιο "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" για Γερμανία έτοιμοι για καινούριες εμπειρίες! Φτάσαμε στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, κι από εκεί πήραμε το τραίνο για το Mannheim.  Οι μαθητές παραλήφθηκαν από τις οικογένειες που επρόκειτο να τους φιλοξενήσουν από το σταθμό της Mannheim.  Μόλις ξεκίνησε μια γνωριμία ζωής…


Οι καθηγητές βγήκαμε για φαγητό σε ένα παραδοσιακό Γερμανικό εστιατόριο για μια πρώτη γνωριμία με τη Γερμανίδα συνάδελφο, και το απόγευμα περπατήσαμε λίγο στους δρόμους του Ludwigshafen.  



 

 

 

 

 

Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023


Η μέρα μας ξεκίνησε με μια πρώτη γνωριμία με τους υπεύθυνους καθηγητές του προγράμματος στον χώρο του σχολείου Max-Planck Gymnasium, και με τις παρουσιάσεις των εργασιών των παιδιών με τις οποίες παρουσίασαν το σχολείο και την πόλη τους.

 

 






Παρακάτω παραθέτονται οι εργασίες των μαθητών μας.

   


Έπειτα χωρίστηκαν οι μαθητές σε ομάδες και τους ζητήθηκε να παίξουν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι που βασιζόταν στους τρεις άξονες της βιωσιμότητας, το οποίο προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μια δραστηριότητα που θα τους βοηθούσε να μπούνε στο θέμα του προγράμματος με ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο.



 

 

 

Με το τέλος του παιχνιδιού, δόθηκαν οδηγίες για την ομαδική εργασία που θα αναλάμβαναν να ολοκληρώσουν οι μαθητές μέχρι το τέλος της εβδομάδας, την οποία και θα έπρεπε να παρουσιάσουν σε powerpoint.  Η ιδέα είναι να αναπτύξουν τις ιδέες τους σταδιακά απαντώντας σε ερωτήσεις, να συλλογιστούν ποια είναι η δική τους άποψη και θέση για το θέμα της βιωσιμότητας και αφετέρου να καλλιεργήσουν τις αξίες της συλλογικότητας και της συνεργασίας καθώς θα πρέπει να συναποφασίσουν τα μέτρα που θα προτείνουν, με τελικό σκοπό τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης πρότασης σχετικά με τη βελτίωση των συνθηκών στο χώρο του σχολείου ώστε να γίνει πιο βιώσιμο.


Ακολούθησε διάλειμμα που μας έδωσε την ευκαιρία να γνωριστούμε  με τους υπόλοιπους καθηγητές του Max-Planck Gymnasium και τους συμμετέχοντες καθηγητές της Ισπανίας και της Σλοβακίας, και προσφέραμε τα δώρα που είχαμε φέρει από Ελλάδα.

 



 

 

 

Στη συνέχεια ακολούθησε μια ξενάγηση της πόλης Ludwigshafen από εκπρόσωπο του Δήμου.





 

 

 

 

 

 

 

Μετά την ολοκλήρωση της ξενάγησης, επισκεφτήκαμε το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της πόλης, το Ludwigshafen & Wilhelm-Hack Museum.






 

 

 

 

 


 

 

Το απόγευμα οι μαθητές επέστρεψαν στις οικογένειες ενώ οι καθηγητές απολαύσαμε μια βραδιά σε μια παραδοσιακή Γερμανική ταβέρνα. 

 

 

 

 

 

Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023


Το πρόγραμμα σήμερα ξεκίνησε με την επίσκεψή μας στο μεγαλύτερο χημικό εργοστάσιο του κόσμου, το BASF, το οποίο αποτελεί και ένα τεράστιο μέρος της πόλης Ludwigshafen


 

 

 

 


Αρχικά επισκεφτήκαμε το BASF Visitors Center, που βρίσκεται στην είσοδο του εργοστασίου, όπου μας μίλησαν για το εργοστάσιο και πως έχει αλλάξει στα χρόνια που πέρασαν μέχρι και σήμερα. Μάθαμε για τα προϊόντα που παράγονται σε αυτό αλλά και τον τρόπο λειτουργίας του και τη στενή του σχέση με την πόλη του Ludwigshafen


 


Στο πλαίσιο της ξενάγησης παρακολουθήσαμε κι ένα πείραμα που εξηγούσε την τεχνολογία που χρησιμοποιείται, και τη χρήση χημικών και άλλων προϊόντων που παράγει το εργοστάσιο και πως αυτά καταλήγουν στα νοικοκυριά όλου του κόσμου. 

 

Ακολούθησε ξενάγηση με λεωφορείο μέσα στο χώρο του BASFπου βρίσκονται όλα τα εργοστάσια και τα κτίσματα που αποτελούν το BASF,  και είδαμε από κοντά πως τα εργοστάσια αυτά συνδέονται μεταξύ τους με σωλήνες, πως χρησιμοποιούν το νερό του Ρήνου ποταμού, και πως διαχειρίζονται τα υλικά και διασφαλίζουν την ασφαλή τους μεταφορά.

 
 
Με την επιστροφή μας στο σχολείο τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες και ξεκίνησαν να δουλεύουν την εργασία που τους ανατέθηκε την προηγούμενη μέρα σχετικά με τη βιωσιμότητα.



 

 

Το απόγευμα οι μαθητές βγήκαν βόλτα με τους καινούριους τους φίλους στη διπλανή πόλη, το Mannheim.

Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023

Σήμερα, ημέρα του Αγίου Νικολάου, η μέρα μας ξεκίνησε με ένα γλυκό κέρασμα στο χώρο του σχολείου. 

 Περπατήσαμε μέσα από ένα από τα αμέτρητα πάρκα της περιοχής, και τους δρόμους της πόλης για να φτάσουμε στον προορισμό μας, τις εγκαταστάσεις ανακύκλωσης βιομάζας, των μη ανακυκλώσιμων αποβλήτων δηλαδή, στο Waste-to-Energy Plant Lu. Χαρακτηριστικές ήταν  οι καμινάδες της BASF που βλέπαμε παντού στη διαδρομή μας. 


 

 

 




 

 

 

Φτάνοντας στις εγκαταστάσεις το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να φορέσουμε γιλέκα και κράνη για την ασφάλειά μας, και είμασταν έτοιμοι για μια καινούρια εμπειρία.  



 

 

 


Μας ξενάγησαν στο χώρο και μας δόθηκε η δυνατότητα να δούμε πως συλλέγονται και τοποθετούνται τα σκουπίδια σε τεράστιες δεξαμενές, όπου στη συνέχεια ανακατεύονται ώστε να επιτυγχάνεται ομοιομορφία. Έπειτα ακολουθεί η καύση τους σε φούρνους σε εξαιρετικά μεγάλες θερμοκρασίες ώστε να παραχθεί ενέργεια με τη μορφή ηλεκτρικού ρεύματος που με τη σειρά του πωλείται. Ταυτόχρονα θερμαίνεται και το νερό που χρησιμοποιείται για να κατεβάσει τη θερμοκρασία των φούρνων αυτών, το οποίο νερό στη συνέχεια χρησιμοποιείται για τη θέρμανση των κατοίκων. 

Ακολούθησε η απαραίτητη στάση σε τοπικό σουπερμάρκετ για να δοκιμάσουμε λιχουδιές της περιοχής. 

Πίσω στο σχολείο οι μαθητές συνέχισαν τις ομαδικές τους εργασίες…

 


 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

…ενώ εμείς ξεναγηθήκαμε στους χώρους του σχολείου... 



 

 

 

 

 

 και μας κέρασαν ένα κρασάκι με το χαρακτηριστικό μπρέτσελ. 

 

Η βραδιά μας έκλεισε με την επίσκεψη των καθηγητών στο πολιτιστικό κέντρο της περιοχής, το οποίο εκτός από εστιατόριο διαθέτει και χώρους για συναυλίες και λειτουργεί το απόγευμα για τους υπαλλήλους της BASF και τη νεολαία. 

 





 

 

 

 

 

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2023

Σήμερα το πρόγραμμα είχε εκδρομή στο Seyer, μια γειτονική πόλη που έχει χαρακτηριστεί ως παγκόσμια κληρονομιά και βρίσκεται υπό καθεστώς προστασίας από τη UNESCO.

Ξεκινήσαμε από το σταθμό των τρένων και απολαύσαμε την ομορφιά της Γερμανικής επαρχίας στη διαδρομή μας.

Φτάνοντας, το πρώτο κτίριο που επισκεφτήκαμε ήταν το επιβλητικό ρολόι στην παλιά πύλη της πόλης. Αφού ανεβήκαμε μέχρι το καμπαναριό και απολαύσαμε τη θέα από ψηλά, η ξεναγός μας είπε λίγα λόγια για την ιστορία της πόλης. 



 

 

 



Είχαμε επίσης την ευκαιρία να δούμε τον καθεδρικό ναό της πόλης που πρωτοχτίστηκε το 1030. Με το πέρασμα των χρόνων υπέστη ζημιές και χρειάστηκε κάποια κομμάτια του ναού να ξαναχτιστούν, αλλά και να προστεθούν καινούρια για τις ανάγκες του τόπου.




 

 

 

Τα παιδιά θέλησαν να χορέψουν έναν παραδοσιακό ελληνικό χορό στην πλατεία προς τιμή των άλλων μαθητών...

 

και μας έμεινε και λίγος χρόνος να δούμε τη Χριστουγεννιάτικη αγορά και να απολαύσουμε ένα ζεστό ρόφημα. Το κάθε δεντράκι τοποθετημένο στο δρόμο ήταν διακοσμημένο και από ένα διαφορετικό τμήμα των σχολείων της περιοχής!




 

 



Το μεσημέρι επιστρέψαμε στο σχολείο όπου τα παιδιά ολοκλήρωσαν τις ομαδικές τους εργασίες. 


 


 


 

 

 

 



 

 

 

 

Το απόγευμα οι υπεύθυνοι καθηγητές και οι μαθητές οργάνωσαν ένα αποχαιρετιστήριο πάρτι με κεράσματα από τους μαθητές της Γερμανίας, καθώς την επόμενη μέρα θα αποχαιρετούσαμε την ομάδα από την Ισπανία.

 
 
 

 

 Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023

Το πρωινό μας ξεκίνησε με την παρουσίαση των εργασιών πάνω στις οποίες δούλευαν τα παιδιά όλη τη βδομάδα στο χώρο του σχολείου. 



 

 



 





Έπειτα δόθηκαν τα πιστοποιητικά παρακολούθησης του προγράμματος, βγήκαμε τις τελευταίες μας φωτογραφίες, και ο Διευθυντής του Max-Planck Gymnasium μας αποχαιρέτησε παίζοντας ένα πολύ όμορφο κομμάτι στο πιάνο, καθώς είναι και καθηγητής μουσικής.



 

 

 


Μια τελευταία φωτογραφία έξω από το σχολείο….

Το μεσημέρι η ομάδα της Ελλάδας με τέσσερις ακόμη μαθητές από τη Γερμανία πήραμε το τραμ και επισκεφτήκαμε την πόλη που φημίζεται (όχι άδικα!) για την ομορφιά της, τη Χαϊδελβέργη.



 

 

 

Γευματήσαμε σε μια κλασσική Γερμανική παμπ περιμένοντας να περάσει η βροχή που μόλις είχε ξεκινήσει, και  περπατήσαμε τον κεντρικό πλακόστρωτο δρόμο με τα μαγαζιά της πόλης . Σε κάθε πλατεία είχε και μια Χριστουγεννιάτικη αγορά, η μια πιο εντυπωσιακή από την άλλη!



 

 

 

 

Τέλος, φτάσαμε μέχρι το παλιό κάστρο που είναι ακόμη σε λειτουργία για εκδηλώσεις της πόλης, και αφού απολαύσαμε τη θέα, πήραμε το δρόμο της επιστροφής να προλάβουμε να συναντήσουμε τους υπόλοιπους μαθητές για να περάσουν το τελευταίο τους βράδυ κάνοντας πατινάζ στο Manheim.

Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023

Η μέρα της επιστροφής!

Γεμάτοι πλέον καινούριες γνωριμίες, εικόνες και εμπειρίες, φτάσαμε στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, απ’ όπου πήραμε την πτήση της επιστροφής….




 

 


 

 Γερμανία, δε λέμε αντίο, αλλά στο επανειδείν….

 

 

Αξιολόγηση της υποδοχής Χορτιάτης 25-29 Σεπτεμβρίου 2023

Το ΓΕΛ Χορτιάτη για το σχολικό έτος 2023-2024 και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής δράσης Erasmus+ Accreditation, διοργάνωσε μια σύμπραξη με άλλα τρία σχολεία κινητικότητας μαθητών και εκπαιδευτικών. Το έργο έχει τίτλο “On the Road to a Sustainable Future”. Στη σύμπραξη αυτή συμμετέχουν τα εξής σχολεία: Max-Planck-Gymnasium Ludwingshafen am Rhein Luswingshafen Germany, IES Padre Moret Irubide Pamplona Spain και Zaklagna Skola Ulika Vajanskeho Lucenec Slovakia.

   Σύμφωνα με το σχεδιασμό, από τις 25-29 Σεπτεμβρίου 2023 υποδεχτήκαμε και φιλοξενήσαμε είκοσι ένα μαθητές και έξι εκπαιδευτικούς. Ήταν μια εβδομάδα γεμάτη δράσεις που αφορούσαν το βασικό θέμα του έργου μας που είναι η Βιωσιμότητα. Στο τέλος της εβδομάδας οι μαθητές κλήθηκαν να αξιολογήσουν το πρόγραμμα της υποδοχής και να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις, προκειμένου να υπάρξει βελτίωση και εξέλιξη στην υλοποίηση των προγραμμάτων μας.

   Οι δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν χαρακτηρίστηκαν κατά κύριο λόγο ενδιαφέρουσες, και διασκεδαστικές και κατάφεραν να εκπαιδεύσουν τους μαθητές πάνω σε θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης.

   Ωστόσο, το πιο σημαντικό κομμάτι για τους μαθητές αποτέλεσε η φιλοξενία στις οικογένειες και η επικοινωνία με τους μαθητές καθώς και οι εκπαιδευτικές επισκέψεις σε διάφορες επιχειρήσεις και μουσεία που διοργανώθηκαν.

   Αναμφίβολα, η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα συντέλεσε πολύ στην ενημέρωσή τους σε θέματα βιωσιμότητας. Ειδικά η επίσκεψη στο δάσος του Χορτιάτη εντυπωσίασε τους μαθητές ενώ με το βιωματικό παιχνίδι στο οποίο συμμετείχαν με κλειστά τα μάτια αφουγκράστηκαν τη φύση και ανέπτυξαν συναισθήματα εμπιστοσύνης και ισχυρούς δεσμούς φιλίας μεταξύ τους.

Από τις υπόλοιπες δραστηριότητες που οργάνωσε η Παιδαγωγική ομάδα, ενθουσίασε η εκδρομή στην Περαία με την πανέμορφη παραλία της καθώς και η επίσκεψη στην Αμερικανική Σχολή όπου οι μαθητές συμμετείχαν σε βιωματικές δράσεις φύτευσης λουλουδιών και συλλογής αυγών από ορνιθώνα. Ιδιαίτερα απόλαυσαν τις πολιτιστικές διαδρομές στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης και τη γνωριμία με τα ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία της πόλης μας. Τέλος, οι μαθητές συμμετείχαν με ενθουσιασμό σε  καινοτόμες ιδέες και βιωματικά παιχνίδια που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια του προγράμματος και ειδικά στον σχεδιασμό ενός βιώσιμου σχολείου με τη χρήση “Lego”.

   Παράλληλα, οι ξένοι μαθητές έμειναν πολύ ικανοποιημένοι από τη φιλοξενία τους στις Ελληνικές οικογένειες.

   Επίσης, βελτίωσαν τις γλωσσικές δεξιότητες με τη χρήση της Αγγλικής γλώσσας ως βασικής γλώσσας επικοινωνίας.

   Τέλος, φαίνεται ότι επιτεύχθηκε ο στόχος του προγράμματος να βοηθήσει τους μαθητές να αισθανθούν Ευρωπαίοι πολίτες και να καταλάβουν ότι τους ενώνει μια κοινή ταυτότητα, η Ευρωπαϊκή.

   Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι εντυπώσεις των ξένων μαθητών από το Ελληνικό σχολείο. Συγκεκριμένα, εντυπωσιάστηκαν από την καθαριότητα του σχολείου και τον μεγάλο προαύλιο χώρο ενώ αίσθηση προκάλεσε η πρωινή προσευχή και το γεγονός ότι υπάρχουν διαλείμματα στο ωρολόγιο πρόγραμμα στα οποία οι μαθητές χαλαρώνουν στον χώρο της αυλής. Επιπλέον, τους έκανε θετική εντύπωση η καλή σχέση των μαθητών με τους καθηγητές και το ζεστό κλίμα που επικρατούσε στο σχολείο.

   Τέλος, σε σχετική ερώτηση για το τί θα πρότειναν ώστε να βελτιωθεί το πρόγραμμα, πήραμε πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις. Ζήτησαν να έχουν περισσότερες δράσεις στις οποίες να έχουν ενεργό ρόλο και να πραγματοποιούνται σε εξωτερικό χώρο. Επίσης, θα ήθελαν περισσότερο ελεύθερο χρόνο για να μείνουν στις οικογένειες και να γνωρίσουν ακόμη καλύτερα τον ελληνικό τρόπο ζωής. Ωστόσο, οι περισσότεροι συμφώνησαν ότι υπήρχε μια ποικιλία δράσεων που λιγότερο ή περισσότερο τους χάρισε μοναδικές εμπειρίες καθώς και γνώσεις και δεξιότητες απαραίτητες για το μέλλον τους.

Οι απαντήσεις παρουσιάζονται στον παρακάτω σύνδεσμο https://docs.google.com/forms/d/13k3lTMKuoVBoHOAqSyubrlh7b0AzJxlt6toiYbtPgPo/viewanalytics

 Students' point of view





Διάχυση της κινητικότητας

Η διάχυση της1ης κινητικότητας έγινε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου παρουσιάζονται οι δράσεις του προγράμματος εν συντομία μέσα από ένα βίντεο.Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο εδώ


Στις ιστοσελίδες των σχολείων:

IES Padre Moret - IRUBIDE

Zaklagna Skola Ulica Vajanskeho


 

 1η Κινητικότητα: 25-29/09/2023 Χορτιάτης-Ελλάδα

ΑΦΙΞΕΙΣ

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023 άφιξη της ομάδας από τη Σλοβακία. Όμως πριν φτάσει η ομάδα της Σλοβακίας στον Χορτιάτη για ευχάριστη έκπληξη τους περίμενε στο αεροδρόμιο.
Περιμένοντας την παραλαβή των αποσκευών συνάντησαν την ομάδα του Λυκείου Χορτιάτη η οποία επέστρεφε από κινητικότητα στην Πορτογαλία στο πλαίσιο του KA2 Erasmus Project!














Μετά την ευχάριστη αντάμωση η ομάδα της Σλοβακίας έφτασε στον Χορτιάτη.



Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023 το πρωί έφτασε στον Χορτιάτη η ομάδα της Γερμανίας

Ενώ την ίδια μέρα το απόγευμα έφτασε η ομάδα της Ισπανίας


ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Την Δευτέρα 25/09/2023 γύρω στις 8.30 το πρωί συγκεντρώθηκαν οι μαθητές του erasmus μαζί με τους φιλοξενούμενους τους και τους καθηγητές στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου για να πραγματοποιηθεί και επίσημα η τελετή υποδοχής.


Ο Διευθυντής του σχολείου κ. Δημήτριος Παπαδόπουλος χαιρέτησε τους παρεβρισκόμενους ενώ στην συνέχεια το λόγω πήρε η κα Δήμητρα Ντόμπρου συντονίστρια του προγράμματος για να καλωσορίσει με τον δικό της τρόπο τους καλεσμένους μας. 


 Ακολούθησε η ανταλλαγή δώρων και η φωτογράφηση 



 

 

 

Ισπανική ομάδα









Στη συνέχεια τον λόγο πήραν οι μαθητές. Παρουσίασαν την περιοχή τους και το σχολείο τους.

 


Μετά προχώρησαν στην παρουσίαση των εργασιών τους που αφορούσαν βιώσιμες κατοικίες ή επιχειρήσεις από την περιοχή τους. Η εργασία δόθηκε ως ένα πρώτο βήμα για την επαφή  των μαθητών με τον όρο της βιωσιμότητας.









 

 

 

 

 


Οι εργασίες των μαθητών παρουσιάζονται στο παρακάτω σύνδεσμο
SUSTAINABLE FACILITIES PRESENTATIONS

 

Ακολούθησαν παιχνίδια εξοικείωσης της ομάδας.  






 





                              

 





Ακολούθησε ξενάγηση στο χώρο του σχολείου και μετά το διάλειμμα η ομάδα συγκεντρώθηκε στην αίθουσα εργασιών. Εκεί έγινε εισαγωγή στον όρο της βιωσιμότητας, χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος του καταιγισμού ιδεών ενώ για την καλύτερη κατανόηση του όρου "βιωσιμότητα" παρουσιάστηκε η ιστορία των ταράνδων στο νησί του Saint Matthew.

 Εισαγωγή στην βιωσιμότητα.

Η ενότητα ολοκληρώθηκε με τον σχεδιασμό από τους μαθητές,  οι οποίοι ήταν χωρισμένοι σε ανάμεικτες ομάδες, μιας βιώσιμης γειτονιάς. Μετά την ολοκλήρωση του σχεδιασμού οι μαθητές κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν κάποια προβλήματα όπως κάποια κλιματική αλλαγή κ.α. Στο τέλος κάθε ομάδα παρουσίασε την δουλειά της.




 
































 

























 

 

 

Κατά την 6η διδακτική ώρα όλοι οι μαθητές μαζί με τους φιλοξενούμενους τους μπήκαν στις τάξεις προκειμένου να συνεργαστούν και να εκπονήσουν ένα project μετά υπόλοιπα παιδιά του τμήματος, γιορτάζοντας έτσι την ημέρα της πολυγλωσσίας.


Το μεσημέρι οι μαθητές επέστρεψαν στα σπίτια τους ενώ οι καθηγητές γεύτηκαν ελληνικό παραδοσιακό πιάτο σε ταβέρνα του Χορτιάτη.

 



 Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στα αξιοθέατα του Χορτιάτη. Μαθητές της ελληνικής ομάδας αφηγήθηκαν και έδωσαν πληροφορίες για την μαρτυρικό χωριό του Χορτιάτη.

Η ξενάγηση ξεκίνησε από το μνημείο Ολοκαυτώματος...



 

 

 

 

 



 

 

 

 

 



 

 

 

 

 


 ...ακολούθησε ο φούρνος Γκουραμάνη...



 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 


 ...οικία Νταμπούδη...




 

 

 

 


 ... η ξενάγηση ολοκληρώθηκε στο παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής.



 

 

 

 

 

 

ΤΡΙΤΗ 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023

 Σύμφωνα με το πρόγραμμα η μέρα ήταν αφιερωμένη στο δάσος του Χορτιάτη. Συνδυάστηκε με την 10η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού- Ευρωπαϊκή Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2023 που είχε θέμα "Η κίνηση δίνει Ζωή". Όλοι οι μαθητές του σχολείου συγκεντρώθηκαν το πρωί και σιγά σιγά άρχισαν να ανηφορίζουν για το δάσος. Φωνές και γέλια αντηχούσαν παντού.










Επιλέχθηκε ένα ξέφωτο για να απολαύσουν την φύση συζητώντας, παίζοντας, χορεύοντας ή περπατώντας.


 

 

 

 

 

 

Στις 12.00 οι μαθητές του σχολείου αποχώρησαν ενώ η ομάδα του ERASMUS συνέχισε την ανάβαση μέχρι το καταφύγιο. Στον δρόμο τους έγινε ξενάγηση για το μονοπάτι των Ινδών που κατασκευάστηκε από Ινδούς κατά τον 1ο παγκόσμιο πόλεμο και για τα "μαγαζάκια των παγοποιών" οι οποίοι συγκέντρωναν τον πάγο και τον διατηρούσαν μέχρι να τον μεταφέρουν στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Φυσικά, την εποχή που δεν υπήρχαν ακόμη τα ψυγεία.  









 

 

 

 Στο καταφύγιο έτοιμο το γεύμα περίμενε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Όλοι οι μαθητές βοήθησαν στο σερβίρισμα των πιάτων.




 

Μετά το γεύμα οι μαθητές με την παρακίνηση της καθηγήτριας τους έπαιξαν ένα παιχνίδι ευαισθητοποίησης με το φυσικό περιβάλλον και ανάπτυξης εμπιστοσύνης με το ταίρι τους. Στη συνέχεια προσπάθησαν να ανεβάσουν τις φωτογραφίες τους σε ένα padlet που είχε σχεδιαστεί για αυτό το σκοπό, σημειώνοντας την εμπειρία τους και τα συναισθήματα τους.


 

 

 





Τελικό προϊόν του παιχνιδιού 



 


 



Στο τέλος του παιχνιδιού και μετά την ομαδική φωτογράφηση  μαθητές και εκπαιδευτικοί πήραν το δρόμο της επιστροφής.

 

Η κατάβαση διήρκεσε περίπου 1 ώρα. Μια μικρής διάρκειας ανάπαυλα για καφέ και η μέρα ολοκληρώθηκε με επισκέψεις σε τοπικές επιχειρήσεις και και στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου όπου ο ιερέας, πατέρας Απόστολος, υποδέχθηκε την ομάδα κατά το Αγιορείτικο  έθιμο.



Στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου



















 

  

 Ακολούθησε η επίσκεψη στο Ζαχαροπλαστείο "ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ".  Η ιδιοκτήτρια υποδέχθηκε την ομάδα με χαρά και την ξενάγησε στον χώρο παρασκευής των γλυκών. Έδωσε πληροφορίες για τα υλικά που χρησιμοποιεί και που τα αποθηκεύει, τα μηχανήματα και τις συσκευές ενώ αναφέρθηκε και  στο ωράριο της εργασίας της, καθημερινό και ιδιαίτερο σε περιπτώσεις εορτών, γενεθλίων, γάμων κλπ. Στο τέλος κέρασε μαθητές και καθηγητές από ένα κουπάκι παγωτό.




 

 

Η μέρα ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη της ομάδας στην τοπική, οικογενειακή επιχείρηση "Sinkleta Felting".  Η κα Σινκλέτα μας έδειξε πως φτιάχνει το ύφασμα της τσόχας χρησιμοποιώντας μαλλί (χτενισμένο και βαμμένο) και νερό με σαπούνι. Οι δημιουργίες της εντυπωσιακές από μικρά λουλουδάκιαπου στολίζουν ρούχα, δαχτυλίδια και σκουλαρίκια μέχρι τσάντες και φορέματα.
























 

 



 

 

 

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 27/9/2023

Το πρόγραμμα της Τετάρτης περιελάμβανε επίσκεψη στο EUROPE DIRECT της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια ξενάγησης στα αξιοθέατα της πόλης. Πριν όμως από την αναχώρηση της ομάδας, και στην αίθιυσα εκδηλώσεων του σχολείου, οι μαθητές του ΓΕΛ Χορτιάτη και μέλη της ομάδας ERASMUS, πληροφόρησαν τους φιλοξενούμενους σχετικά με την ιστορία από το κάθε μνημείο/αξιοθέτο της Θεσσαλονίκης που θα επισκέπτονταν. 

Πρωτος σταθμός το EUROPE DIRECT. Η ομάδα αρχικά ενημερώθηκε για τον ρόλο του στην πληροφόρηση των νέων για σπουδές στο εξωτερικό, εθελοντισμό κα. Στην συνέχεια παρουσιάστηκαν ομιλίες σχετικές με το θέμα το πρόγράμματος, την επίδραση του περιβάλλοντος στην ψυχολογία του ανθρώπου και την σημαντικότητα της βιωσιμότητας. Ενώ η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με μια παρουσίαση σχετική με το κοινοβούλιο των νεων της Ευρώπης.







 

 

 

 

Η συνέχεια ήταν πολύ ευχάριστη για όλους περπατήσαμε στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, αισθανθήκαμε τους ρυθμούς και το άρωμα της πόλης και νιώσαμε την Ιστορία της μέσα στους αιώνες.



 

 



 Αν και είχε συνεφιά μαθητές και καθηγητές απόλαυσαν την παραλία της Θεσσαλονίκης.

Επόμενος σταθμός το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.



 

 

 


 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Ο Λευκός Πύργος σύμβολο της Θεσσαλονίκης είχε την σειρά του. Η ομάδα χωρίστηκε σε 3 υποομάδες προκειμένου να ανεβούν για να περάσουν από τα εκθέματα και απολαύσουν τη θέα.




 

 

 

 

 

 

 










Από τον Λευκό Πύργο η ομάδα περπάτησε όλη την πλατεία Ναυαρίνου με σταθμούς για να παρατηρούν τα ερείπια από το παλάτι του Γαλερίου μέχρι την Καμάρα, Αψίδα του Γαλερίου. Από εκείνο το σημείο η Ροτόντα φαινόταν επιβλητική.


 

 

 

 

 

 


 


 Ένα μικρό διάλειμμα για γεύμα στην πόλη και η ξενάγηση άρχισε εκ νέου από τον Λευκό Πύργο. Η ομάδα περπάτησε στην παλιά παραλία μέχρι την πλατεία Αριστοτέλους.



 

 

 

 

 

 




 

 

 

 

 

 



Η ομάδα διέσχισε όλη την πλατεία φτάνοντας στην αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά.



 

 

 

 


Μια μικρή στάση στη Ρωμαϊκή Αγορά κι από εκεί πολύ σύντομα η ομάδα έφτασε στην εκκλησία του πολιούχου της πόλης Αγίου Δημητρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και οι μαθητές είχαν ήδη δώσει πληροφορίες για τα αξιοθέατα τις πόλης δεν έλειψαν οι επισημάνσεις στα πιο σημαντικά σημεία.
Η πολιτιστική εμπειρία στην πόλη ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στον Πύργο  του Τριγώνου. Η θέα από το σημείο εξαιρετική! Παρ' όλη την κούραση κανείς δεν ήθελε να αποχωριστεί την συγκεκριμένη τοποθεσία.






 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΕΜΠΤΗ 28/9/2023

 Οι εκπαιδευτικές επισκέψεις είχαν σήμερα την τιμητική τους. Η πρώτη επίσκεψη ήταν στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή. Εκεί η ομάδα χωρίστηκε σε δύο μικρότερες για να μπορεί να γίνει πιο εύκολη η παρακολούθηση. Η πρώτη ομάδα ακολούθησε την γεωργική παραγωγή ενώ και δεύτερη την ζωική και αντίστροφα.

 

Κατά την ξενάγηση στις καλλιέργειες έγινε αρχικά ενημέρωση για τις ποικιλίες κρασιού και το λόγο για τον οποίο φυτεύονται τριανταφυλλιές στα αμπέλια. Η τριανταφυλλιά είναι ένα πολύ ευαίσθητο φυτό. Θα είναι το πρώτο που πιθανόν θα κολλήσει κάποια αρρώστια έτσι ο καλλιεργητής θα ενημερωθεί άμεσα από τι κινδυνεύει το αμπέλι του.






 

 

 

 

 Ακολούθησε η ξενάγηση στον κήπο με τα οπωροφόρα δέντρα...

 






















 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Κι από εκεί η ομάδα προχώρησε στον ελαιώνα. Η υπεύθυνη έδειξε στην ομάδα πόσο μεγάλος είναι ο κορμός μιας αιωνόβιας ελιάς σχηματίζοντας έναν κύκλο 6 ατόμων με τα χέρια τους. Με παρόμοιο τρόπο οι μαθητές έμαθαν και σχημάτισαν τον κορμό της μεγαλύτερης εν ζωή ελιάς που βρίσκεται στην Κρήτη.



Στη συνέχεια η ομάδα είδε τις καλλιέργειες λαχανικών και τα ειδικά θερμοκήπια για την καλλιέργεια σαλιγκαριών.



 





Η ενημέρωση στον γεωργικό τομέα ολοκληρώθηκε με την μεταφύτευση πανσέδων από το γλαστράκι του φυτωρίου σε λίγο μεγαλύτερη γλάστρα.









 

 

 

 

 

 

 

 

 





Τα μέλη της ομάδας άφησαν την φυτική παραγωγή έχοντας σαν δώρο ο καθένας το λουλούδι που μεταφύτευσαν.

Ακολούθησε η ξενάγηση στον ζωικό τομέα. Πρώτος σταθμός τα μοσχαράκια. Όλα τα μέλη της ομάδας πριν εισέλθουν στο χώρο πέρασαν πάνω από ειδικό απολυμαντικό υγρό. Στη συνέχεια, ενημερώθηκαν για την εκτροφή των μοσχαριών.




 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

Μετά η ομάδα μπήκε στο κτίριο όπου πληροφορήθηκε για την διαδικασία παστερίωσης του γάλακτος την οποία και είδε από τα ειδικά για αυτόν τον σκοπό παράθυρα.




 


 

 

 

 

 

 

Επόμενος σταθμός το κοτέτσι. Εδώ η είσοδος γινόταν με τα ειδικά ποδονάρια. 



 
 
 
 
 
Αφού έγινε ενημέρωση για τις κότες και τα αυγά, εθελοντές μαθητές εισήλθαν στο κοτέτσι και μάζεψαν τα αυγά της ημέρας, τα οποία πήρε η υπεύθυνη επειδή έπρεπε να πάνε για έλεγχο πριν βγουν στην αγορά.


 

 

 

 




 

 

 

 

Η ομάδα έφυγε από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή  φανερά εντυπωσιασμένη από τις εγκαταστάσεις, την καθαριότητα και το εκπαιδευτικό της έργο.


Επόμενη στάση το κτήμα Γεροβασιλείου στην Επανωμή. Κάτω από την σκιά ενός μεγάλου πλάτανου, η υπεύθυνη ξενάγησης ενημέρωσε την ομάδα για την ιστορία των αμπελώνων και τα υπαίθρια γλυπτά.



 

 

 






 

 

Στη συνέχεια η ομάδα μπήκε στο κτίριο όπου ενημερώθηκε για την διαδικασία παραγωγής λευκού και κόκκινου κρασιού.






Ακολούθησε η επίσκεψη της ομάδας στον σκοτεινό χώρο που φυλάσσονται τα βαρέλια και δίπλα στο μουσείο συλλογής ανοιχτηριών.



 




Κι έφτασε η ώρα της πολυπόθητης παραλίας. Η παραλία της Περαίας ήταν το τελευταίος σταθμός της ημέρας για γεύμα, βόλτα και χαλάρωση.




Όλοι απόλαυσαν τον ήλιο, την παραλία και κάποιοι πιο τολμηροί την θάλασσα.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29/9/2023

Η τελευταία μέρα του προγράμματος ήταν στο σχολείο με ποικίλες δράσεις. Ξεκίνησε με ένα ιδιαίτερο μάθημα Αρχαίων Ελληνικών κατάλληλα διαμορφωμένο για τους φιλοξενούμενους μας.


















 Ακολούθησε η παρασκευή μαρμελάδας από φρούτο εποχής, ροδάκινο. Μαθητές εφοδιασμένοι με ποδιές κουζίνας και την καθοδήγηση καθηγήτριας έβαλαν όλο το μεράκι τους για το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα.















 

 

 

 

Έτοιμη η μαρμελάδα!!!  

 

 

 

 

Η συνέχεια είχε την επαναχρησιμοποίηση μιας παλιάς, φθαρμένης βαμβακερής μπλούζας (T-shirt) για την κατασκευή με αυτήν ενός κρεμαστού πλεχτού διχτυού με την τεχνική "Μακραμέ" . Έτσι, οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα εργασιών, μοιράστηκαν τα ψαλίδια και δόθηκαν οδηγίες. Πολλοί τα κατάφεραν, άλλοι ζορίστηκαν, πολλά ψαλίδια δεν έκοβαν καλά. Το αποτέλεσμα δικαίωσε την προσπάθεια!






















 

 

 

 
























 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 



 Η συνέχεια είχε την φύτευση στην αυλή του σχολείου, των λουλουδιών μαθητών και εκπαιδευτικών που πρόσφερε η Αμερικανική Γεωργική Σχολή, καθώς δεν επιτρεπόταν να τα μεταφέρουν μαζί τους στο αεροπλάνο. ΟΙ μαθητές εφοδιάστηκαν με κασμάδες, κουβάδες κ.α και η δράση ξεκίνησε.




 

 

 

 

 

 


Ακολούθησε η απονομή βεβαιώσεων. Αλλά πριν την απονομή οι μαθητές χάρηκαν το διάλειμμα στην αυλή του σχολείου.

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Στην απονομή παραβρέθηκε η πρόεδρος των σχολικών επιτροπών του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη η οποία πρόσφερε μία αναμνηστική πλακέτα από τον Δήμο.


 


 

 

 

 

 



 

 



 

 

 Ακολούθησε μπουφές από τις οικογένειες που φιλοξενούσαν, γλέντι και χορός.






 

 

 

 

 



 

 

 


 




 


 Το Σάββατο ήταν ημέρα αναχώρησης για όλες τις φιλοξενούμενες ομάδες. Έτσι, το βράδυ της Παρασκευής οι εκπαιδευτικοί είχαν αποχαιρετιστήρια συνάντηση.

 

Οι δράσεις την κινητικότητας παρουσιάζονται εν συντομία στο παρακάτω σύνδεσμο.

"On the Road to a Sustainable Future"
Hortiatis 25-29/09/2023

Στην υποδοχή φιλοξένησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες: Μαρία Βαρελά, Στεργιανή Ιωαννίδη, Μαρία μαργαρίτα Παπαδοπούλου, Γιωργος Γκόγκος, Ασημούλα Αζιζέ Σαούλη, Ιλιάννα Ξάνθου,
Αριστείδης Τσακμακίδης, Αλέξανδρος Λυμπούδης, Διαλεχτή Πετρίδου, Ιωάννης Τσελέπης, Σεβαστιανή Δεσποινούδη, Αλεξάνδρα Μυλωνά, Βέλια Στέπιτσ Χατζής, Δήμητρα Κανταρτζή, Στυλιανή Γιαννακοπούλου, Υπερμαχία Παράσχου, Κωνσταντίνος Μαντούδης, Αναστασία Γκόγκου, Ευφροσύνη Δήμητρα Μήτρογλου, Βασιλική Κετικίδου και Ιάσονας Σαρίδης.
 Ραντεβού τον Δεκέμβριο στην Γερμανία!!!


 

Προετοιμασία για την φιλοξενία

Πυρετώδης προετοιμασία ξεκίνησε προκειμένου να είναι όλα έτοιμα στην ώρα τους. Καθαρίστηκε το σχολείο. Οι μαθητές ετοίμασαν τα καρτελάκια καθηγητών και μαθητών καθώς και τα δωράκια που θα τους προσφέραμε κατά την ημέρα υποδοχής στο σχολείο.



Το πρόγραμμα έτοιμο για αποστολή στα συνεργαζόμενα σχολεία.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δημιουργία ομάδας στο WhatsApp

Αρχικά, δημιουργήθηκε μία ομάδα στο whatsApp με τίτλο "Sustainable Future". Στην ομάδα συμμετείχαν όλοι οι μαθητές για να γνωριστούν μεταξύ τους και όλοι οι καθηγητές προκειμένου να επικοινωνούν και να ενημερώνουν άμεσα με τους μαθητές.




 

Αποτελέσματα διαγωνισμού λογότυπου

 Στις 12 Σεπτεμβρίου 2023 ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα στα οποία δυο λογότυπα ήρθαν σε ισοπαλία. 




 

Ως εκ τούτου, μια νέα ψηφοφορία διεξήχθη μεταξύ των δύο η οποία ανέδειξε το λογότυπο της Ισπανίας ως το ποιο αντιπροσωπευτικό για το πρόγραμμα μας.

Συγχαρητήρια από όλους μας!!!



Διεξαγωγή διαγωνισμού λογότυπου 

Αρχικά στάλθηκαν σε όλα τα σχολεία οι κανόνες διεξαγωγής το διαγωνισμού. Κάθε σχολείο ύστερα από εσωτερικό διαγωνισμό για το λογότυπο του προγράμματος, σας έστειλε το νικητήριο logo που θα αντιπροσώπευε την χώρα του. Οργανώθηκε ηλεκτρονική μυστική ψηφοφορία. Δεν επιτρεπόταν σε κανέναν να ψηφίσει το δικό του λογότυπο. Η ψηφοφορία διέρκησε αρκετό διάστημα, από τις 30 Ιουλίου 2023 μέχρι και τις 13 Σεπτεμβρίου 2023, λόγω των καλοκαιρινών διακοπών.

Τα διαγωνιζόμενα λογότυπα:

                 ΙΣΠΑΝΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ - ΣΛΟΒΑΚΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ                                                                                          





 

 







25/5/2023

3η Προπαρασκευαστική Διαδικτυακή Συνάντηση 

 

Την Πέμπτη 25 Μαΐου 2023 οργανώθηκε η 3η διαδικτυακή συνάντηση 

προκειμένου να επιβεβαιώσουμε τις κινητικότητες και να προβούμε 

στην διεξαγωγή διαγωνισμό λογότυπου για το πρόγραμμα μας. 

Αναλάβαμε την οργάνωση του, ορίσαμε τους κανόνες και τα στάδια 

υλοποίηση του.

 

 

 

 

20/12/2022

2η Προπαρασκευαστική Διαδικτυακή Συνάντηση

 

Την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022 οργανώθηκε διαδικτυακή 

συνάντηση με συναδέλφους όλων 

των συνεργαζόμενων σχολείων. 

Ορίσαμε τις κινητικότητες και των αριθμό 

των συμμετεχόντων μαθητών και εκπαιδευτικών. 

Επίσης, δημιουργήσαμε μια ομάδα στο whatsApp για να 

επικοινωνούμε πιο άμεσα.



















 6/12/2022

1η Προπαρασκευαστική Διαδικτυακή Συνάντηση

 

Την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022 οργανώθηκε 
 
διαδικτυακή συνάντηση με συναδέλφους 
 
από το σχολείο IES Padre Moret- Irubide 
 
από την Pamplona της Ισπανίας 
 
και θέσαμε τις βάσεις για την συνεργασία μας. 
 
 
Στην συνεργασία μας εντάχθηκαν
 
άλλα δύο σχολεία:
 
  • Max-Planck-Gymnasium Ludwingshafen am Ρhein από την Γερμανία και

  • Zaklagna Skola Ulica Vajanskeho από την Σλοβακία.

Σχόλια